Gazdaság

Az EU-nak jobban fájhat a brexit, mint a briteknek

Az Európai Unió hajlandó lenne különleges státust biztosítani a londoni City pénzügyi központjának a brit EU-tagság megszűnése után.

Az uniós főtárgyaló a héten azt mondta, hogy a pénzügyi stabilitás megingásának elkerülése végett “nagyon specifikus” különtárgyalásokra lesz szükség, és különleges kapcsolatrendszert kell majd fenntartani a City pénzügyi szektorával – derül ki a The Guardian birtokába jutott nem nyilvános feljegyzésekből.

Barnier e kijelentései a brüsszeli aggodalmakat, hogy milyen káros következményekkel járna a legnagyobb európai pénzügyi szolgáltatási központ “leválasztása” az EU-ról.

E potenciális károkra a minap a Bank of England kormányzója is felhívta a figyelmet. Mark Carney megítélése szerint a Brexit ma már nagyobb kockázatot jelent a kontinentális Európa gazdasági-pénzügyi stabilitására, mint Nagy-Britanniáéra.

Az Európai Bizottság folyamatosan hangoztatott nyilvános álláspontja szerint ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az EU egységes belső piacáról is, és nem érvényesíti a munkaerő szabad mozgásának alapelvét, a City bankjai elvesztik európai szolgáltatásnyújtási jogaikat. Londoni pénzügyi elemzők szerint a Cityben is súlyos veszteségeket okozhatna e szolgáltatásnyújtási jogok elvesztése. (MTI)

(Kiemelt kép: Mark Carney brit jegybankelnök. Forrás: MTI/EPA/Bloomberg pool/Simon Dawson)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik