Közélet

Nem kell felfednie forrását az újságírónak, akit feljelentett a jegybank

A bíróság szerint nem végeztek alapos munkát a nyomozás során.

Nem kell kiadnia a forrását a Figyelő újságírójának, akit a Magyar Nemzeti Bank feljelentett – írja a 444. Erről a Budai Központi Kerületi Bíróság döntött első fokon.

Brückner Gergely az MKB bank államosításáról írt cikket a hetilapban, melyben meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kitért arra, hogy a bank napi félmilliárd forint veszteséget termelt, és aról is beszámolt, hogy Matolcsy György levelet írt Lázár Jánosnak, amelyben 75 milliárd forintos tőkeemelést lengetett be. A Matolcsy vezette jegybank szerint üzleti titkokkal éltek vissza, az ügyészség emellett úgy vélte, a cikk alkalmas volt arra, hogy bankpánikot okozzon.

Az ügyben eljáró bíró viszont azt állapította meg, hogy a nyomozás során nem végeztek alapos munkát, például nem hallgattak meg senkit abból a körből, akik hozzáférhettek ezekhez az információkhoz. Az MNB sem rendelt el belső vizsgálatot, és bankpánikot sem okozott a cikk.

Ez alapján úgy ítélték meg, hogy nem indokolt a sajtószabadsághoz fűződő alapjog korlátozása, nincs az ügyben jelentős közérdek és a cselekmény tárgyi súlya nem olyan mértékű, ami igazolná a forrás felfedésére való kötelezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik