Gazdaság
fagy (fagy)

A következő hetekben 100-150 magyar fog megfagyni

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 01. 02. 10:02

A saját lakásukban, mert akkora a szegénység. Nagyon hideg lesz, vigyázzunk egymásra!
Korábban a témában:

Magyarországon évente átlagosan 250 fő hal meg kihűlés miatt, legalábbis a KSH statisztikái szerint. A halálesetek kétharmada a fűtetlen lakásokban történik. Vagyis a közhiedelemmel ellentétben, az emberek többsége nem az utcán fagy meg.

Január első napjaiban nagyon hideg lesz. Nem kizárt a mínusz 10-18 fok. Az eddigi statisztikák alapján sajnos sokan fognak meghalni kihűléses halálban.

A legveszélyeztetettebbek az 50-59 évesek és a 80 felettiek. A halálesetek negyede az ő körükből kerül ki. Az időskorúak esetében a jövedelmi szegénység, és a magány mellé további kockázati tényezőként a rossz fizikai állapot társul. Egy legyengült, idősödő embernek elegendő hat órányi öntudatlan állapot a hideg lakásban, és máris kész a baj.

Magyarországon egy nemzetközi felmérés adatai alapján 1 millió ember nem tudja kifűteni a lakását anyagi okok miatt. Az egyedül élő szegények vannak a legsúlyosabb helyzetben.

Nálunk tízszer annyian halnak meg kihűlésben, mint az USA-ban. A lakhatással foglalkozó Habitat for Humanity alapítvány gyűjtése szerint, az USA-ban 1979-2002 között átlagosan évi 689 haláleset fordult elő, ami 100 ezer lakosra vetítve 0,2 esetet jelentett, nálunk ugyanez a szám 2,3. Közép-Kelet Európában nálunk csak Oroszországban halnak meg többen kihűléses halálban.

(KSH, Habitat, A Város Mindenkié, Fedél Nélkül)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.