Közélet

Minden hajléktalannak jut melegedőhely télen

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 03. 06:13

Az eddiginél ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban, így férőhelyhez juthat az összes rászoruló.

A napokban megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. A szállásokon kívül 83 utcai szolgálat is működik, emellett a nappali melegedőket 7500-an használhatják. A kormány évente csaknem 8,5 milliárd forintot fordít a fedél nélküliek gondozására, a szálláshelyek finanszírozására – írja a Magyar Hírlap.

Folyamatos az ügyelet

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jelezte, hogy a kabinet a jövő év végéig meghosszabbítja a jelenleg működő utcai szolgálatok pályázati finanszírozását, erre a célra 540 millió forintot fordítanak.

Fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok is, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcákon lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát.

A lakással, lakhatással nem rendelkező emberek mintegy fele a fővárosban, a többi jellemzően a megyei jogú városokban él. Budapesten a szakemberek számításai szerint 10-12 ezer lehet a hajléktalanok száma.

50-70 hívás naponta

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a lapnak elmondta, telente 500 időszakos férőhelyet nyitnak meg a szolgáltatók. Diszpécsereik évente 15 ezer hívást fogadnak, ezek negyede közterületen élő hajléktalan emberekkel kapcsolatos, és közvetlen segítségkérésre irányul.

Krízisidőszakban naponta akár kétszáz hívást is kaphatnak, de ez a szám jellemzően 50-70 között alakul a hideg napokon.

A krízisautó és a speciális utcai szolgálatok november elsejétől indultak, a jármű személyzete folyamatosan, a munkájukat segítő speciális utcai szolgálatok pedig délután 4-től éjjel 1-ig tudnak a rászorulók segítségére sietni – hangsúlyozta Aknai Zoltán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.