Gazdaság

Pelenkaáfa-csökkentés jöhet

Pelenka (pelenka, pelus, csecsemő, )
Pelenka (pelenka, pelus, csecsemő, )

Folyamatosan vizsgálják a családokat segítő további javaslatokat, így a gyermekételek és a pelenka áfájának csökkentését is, a kormány azonban még nem döntött a részletekről, mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjúban.

A politikus hozzátette: bíznak abban, hogy erről a kérdésről legkésőbb tavasszal az Országgyűlés is dönthet.

Rétvári Bence beszélt emellett arról is, hogy a következő években csaknem százmilliárd forintot költenek óvodai és bölcsődei férőhelybővítésre.

Kiemelte a jövő évi béremeléseket, amelyek elmondása szerint a szociális, oktatási, kulturális és egészségügyi ágazatban is folytatódnak, és amelyek keretében mintegy 400 ezer ember fizetése emelkedik. Utóbbi szektorban az orvosok bére két lépcsőben, 2016-ban és 2017-ben 207 ezer forinttal nő, az ápolóké 65 százalékkal lesz több.

Az orvosok elvándorlásával kapcsolatban Rétvári Bence jelezte, hogy ötszáz fiatallal több lépett be az idén a rezidensi ösztöndíjprogramba az indulási évhez képest, és nagyjából ennyivel kevesebben is kértek engedélyt a külföldi munkavégzéshez.

Ez tehát radikális csökkenést jelent, vagyis megfordult a 2013-ig növekvő tendencia.

A budapesti szuperkórházzal kapcsolatos kérdésre válaszolva Rétvári Bence leszögezte: a Dobogó nevű területen megkezdődött a projekt előkészítése, 2017-ben 40+10 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Mindemellett jelezte, hogy a beruházás közlekedésfejlesztést is igényel.

A közelmúltban publikált PISA-eredménnyel összefüggésben az államtitkár egyebek közt azt mondta, a kormány százmilliárdokkal növelte az oktatás büdzséjét, másfélszeresére emeli a tanári fizetéseket, “ezért mindenképp kérdés, hogyan lehetséges, hogy a diákok mutatóinak egy része mégis romlik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik