Gazdaság

Gyökerestül felforgatnák a közmunkát

Szeretnék elérni, hogy a szakképzetteket „ne pazarolják el” a közfoglalkoztatásra – mondta a helyettes államtitkár.

Megérett az idő és a helyzet a közfoglalkoztatási program átalakítására – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak.

Simon Attila szerint a 2011-es munkaerő-piaci helyzetre jó válasz volt a közfoglalkoztatási program kiterjesztése azzal a céllal, hogy visszatereljen a munkába olyan embereket, akik akár évtizedekre leszakadtak a munkaerőpiacról. „Időközben viszont kiüresedett a munkaerő-piaci kosarunk, és már szükségünk van mindenkire, aki munkára fogható” – tette hozzá.

Simon szerint az átlagosan 250 ezer fős közfoglalkoztatotti létszámból nagyjából 100-150 ezer fő helyezhető el a nyílt munkaerőpiacon. A nemzetgazdasági tárca azt javasolja, hogy három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni, aki pedig ez idő alatt nem válik alkalmassá a versenyszférában való elhelyezkedésre – például egészségügyi okok miatt –, azt más módon kell segíteni.

A helyettes államtitkár azt is elmondta: szeretnék elérni, hogy a szakképzetteket ne „pazarolják el” a közfoglalkoztatásra, miközben a legtöbb ágazatban hiány van belőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik