Pénzügy

Fantasztikus sikerek a közmunka világából

Az ideinél jóval több, legalább 2500 közfoglalkoztatottat terveznek bevonni 2017-ben a nyári szezonális munkákra – tudta meg a Magyar Idők.

Mivel munkaerőhiány van, a mezőgazdasági cégek közmunkásokat igényelhetnek nyárra. A munkások egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozhatnak ez idő alatt, de a közfoglalkoztatotti jogviszonyuk is megmarad. A szezonmunkásokra elsősorban a mezőgazdaságban, főként a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban, valamint egyszerűbb ipari munkák elvégzéséhez van szükség.

Szuper hír az is, hogy jövőre változik a közfoglalkoztatottakat érintő szabályozás is. Olyan fantasztikus újdonságokkal, mint:

  • kevesebb szankcióval találkozhatnak az alkalmazottak
  • a közmunkások a jelenlegi 3 (!) helyett 15 napig (!) vehetik igénybe a munkaerőpiaci szolgáltatásokat
  • ezek közé tartozik többek közt a munkaügyi központok információnyújtása a lehetséges munkahelyekről
  • a pályaorientációs tanácsadás
  • vagy a munkaközvetítés
  • valamint a mentális, a szociális és az egészségügyi problémákkal küzdő közfoglalkoztatottak részére felajánlható egészségügyi és szociális szolgáltatások.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, augusztus és október közötti időszakra vonatkozó adatai szerint a 4,4 millió magyarországi munkavállalóból 220 ezer közfoglalkoztatottat regisztráltak. A közmunka-programra 320 milliárd forint körül költ évente a magyar állam. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a hivatalos adatok szerint öt százalék közelében van a munkanélküliség, de a közmunkásokkal duplájára nőne a munkanélküliek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik