Gazdaság

Varga szerint általános áfacsökkentés még nem lesz

A bérmegállapodás (minimálbér- és bérminimum-emelés, nyereségadó-csökkentés, szochocsökkentés) összesen 410 milliárd forintnyi bevételkiesést jelent majd az államnak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Inforádió Aréna című adásában. Úgy becsli, hogy ezzel párhuzamosan (az intézkedések miatt) 3-5 százalék közötti növekedést produkálhat a gazdaság, ami többletbevételt hoz a költségvetésnek, ami jelenthet mozgásteret.

Meglátása szerint általános áfacsökkentésről még nem lehet szó, de ígérete szerint a legfontosabb termékeknél a kormány igyekszik mérsékelni a fogyasztási adót. Azt is hozzátette azonban, hogy ha a 2-3 év múlva a gazdaság még jobb helyzetbe kerül, akkor az általános áfacsökkentéssel is lehet foglalkozni.

áfa eu-ban (áfa)
áfa eu-ban (áfa)

A tárca becslése szerint egyébként 25-30 milliárd forint maradhat a táraságiadó-csökkentés révén a kis- és középvállalkozásoknál, míg a kata értékhatárának megduplázásával –6-ról  12 millió forintra emelik – a jelenlegi 160 ezer katáshoz 40-50 ezren csatlakozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik