Gazdaság

A robotok boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teszik a gyári munkásokat

24.hu
24.hu

2016. 12. 21. 11:05

Az együttműködő robotok előnyeiről már sok cikk, kutatás és tanulmány készült, de ezek többsége csak elméletben mutatta be a kobotok (= kollaboráló, vagyis együttműködő robotok) pozitív tulajdonságait. Ezúttal viszont olyan munkás emberek véleményét kérdezte a Universal Robots, akik kéz a kézben, napi szinten együtt dolgoznak ezekkel a gépekkel. Vajon ők, hogy látják a helyzetet?  
Korábban a témában:

Az automatizálással kapcsolatban minden alkalommal elhangzik, hogy a termelés mellett az emberek munkáját is átalakítja. A New Yorkban működő Inertia Switch finommechanikai cég életében sem volt ez másképp. Termelésük optimalizálásához UR5-ös együttműködő robotokat telepítettek.

A kobotok főleg ismétlődő, mindennapi feladatokat végeznek, ezáltal munkaerőt szabadítanak fel és új munkahelyeket teremtenek, állítja a cég vezetése. Slobodan Todori, a vállalat egyik gépésze most először került kapcsolatba robotokkal, még csak „tanulgatja” programozásukat, de már nagyon jó tapasztalatai vannak.

Jobban érzem magam, hogy egy robotot programozhatok be annak a feladatnak az elvégzésére, amit nekem kellene megcsinálni – mesélt a gépész.

Slobodan szerint nagyon egyszerű és könnyű volt megtanulni a robotok programozását.

Megvolt a robothoz a megfelelő szoftver, csak feltöltöttem, és már dolgozott is. Egyszerűen tökéletes volt. Átnéztem a kézikönyvet, azután végigmentem a robot betanítási programján, nekem csak irányítanom kellett a kart, amerre csak akartam, az pedig ezeket a mozgásokat rögzítette és elraktározta magának. Tulajdonképpen egy egyszerű programot írtam, nagyon könnyű volt.

De mit mondanak a melósok?

A rugalmasság szintén egy gyakran emlegetett előny, kérdés azonban, hogy a munkások ebből mennyit érzékelnek. A dániai BJ-Gear A/S UR5-ös és UR10-es robotokat használt a gyártósorok automatizálásához.

Tapasztalataik alapján attól kezdve növekedett a termelékenység, a dolgozók motiváltabbak lettek, továbbá javult az oktatási és a szervezeti kultúra is.

Mielőtt a Universal Robots robotjait telepítettük, napi 8 órát dolgoztam a gép mellett állva, semmi más feladatom nem volt. A robotok lehetővé tették számomra, hogy rugalmasabb legyek, és új feladatokban is kipróbálhassam magam. Ez érdekesebbé tette számomra a munkámat, nagyobb kedvvel járok be dolgozni. A grátisz pedig, hogy munka közben robotokat programozhatok be, ami egy igazán szórakoztató feladat – mesélt Lars Meldgaard Nielsen, a BJ-Gear A/S ipari mérnöke.

A Scott Feltzer elektronikai cégcsoport számára új utakat nyitott meg az UR5-ös és UR10-es robotok megjelenése. Gyártósoruk optimalizálása óta 20 százalékal növekedett termelékenységük.

Sebrina Thompson, a gyártósor vezetője úgy vélekedett, hogy aki egy okostelefont képes kezelni, az a robotokkal is tud dolgozni, annyira egyszerű a használatuk.

Amikor megjelentek nálunk a robotok, először mindenki kicsit ideges volt, és szorongott miattuk, de mára a személyzet nélkülözhetetlen tagjai lettek. A mindennapi munka során szinte családtaggá váltak, a munkások előszeretettel adnak nekik nevet, így lettek robotjaink Thelma és Louise.

Mint a vélemények is mutatják, az alkalmazottak könnyen elfogadják a robot munkatársakat. Talán már az is előnyként írható a robotok számlájára, hogy elégedettebbé, boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teszik a gyári munkásokat.

A robotok megteremtik a lehetőséget, hogy nyugodt körülmények között, koncentráltabban dolgozhassanak, és kiélvezhessék az új feladataikat. A robotok pozitív hatásai közül ez az egyik legfontosabb, hiszen az alkalmazottak elégedettsége elengedhetetlen – állítják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.