Tech

Legó-robotot építettek a tinik, hogy karácsonyi lapokat írjon alá helyettük

Karácsonykor a Télapónak krampuszok segítenek, Jézuskának az egyház, az élelmes kockáknak pedig a technológia.

Bár már 2016-ot írunk, ezért a papírra írt, majd hagyományos postán küldözgetett karácsonyi üdvözlőlapok kora valamelyest letűnőben van, azért még mindig sokan kedvelik, ha a postaládájukba az ünnepek táján így esnek be a jókívánságok. Meg persze van olyan is, akire ráparancsolnak a szülők: most pedig az összes nagyszülőnek, unokatestvérnek, rokonnak, tanárnak és ismerősnek egyenként rajzolj és írj valamit karácsonyra. Ez utóbbi nem feltétlenül egy imádott feladat, de a jelek szerint ide is beszivároghat a modern világ.

Sanjay és Arvind Seshan úgy döntött, a kézírásos megoldás helyett két olyan dolgot hívnak segítségül a projekthez, amit sokkal jobban szeretnek a rajzolgatásnál és manuális kalligráfiánál. Legót és robotokat.

A srácok által barkácsolt “Holiday Plott3r” nevű gépezet a Lego MindStorms készlet alapjaira épül: ez a gyártó robotizálással és automatizálással kapcsolatos platformja, amelyből a két élelmes fiatal egy pontmátrixos alapon rajzolgató nyomtatót rakott össze. Az eszközzel aztán előre betáplált ábrákat (jelen esetben karácsonyfákat, hópelyheket és szavakat) lehet papírra pöttyözni, de ez még nem minden, ezután ugyanis az építmény második fele a borítékot is meghajtogatja és “kiköpi”, kézzel tehát már csak annyit kell tenni, hogy a kész üdvözlőlapot becsúsztatjuk a borítékba.

Persze azon is el lehet ámuldozni, hogy a színes építőkockák óta mekkorát fejlődött a legózás világa, de igazából az a nagy csoda az egészben, hogy a technológia mégsem idegeníti el a gyerekeket a valódi játéktól, aminek ráadásul ez esetben még valódi haszna is van. Ki tudja, lehet, hogy Sanjay és Arving tíz év múlva már egy háztartási robotot épít majd a gyerekkori tapasztalatok továbbfejlesztéseként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik