Gazdaság

Coop-elnök: a bérköltségek miatt áremelés jöhet

A Világgazdaság készített interjút Pekó Lászlóval, a Coop-cégcsoport új vezetőjével. Az üzeletember elmondta: a kereskedelemben a garantált bérminimum emelése nagy problémát okoz, mert ott többnyire szakképzett munkaerőt kell alkalmazni. Márpedig utóbbiak legkisebb bére két év alatt összesen 37 százalékkal emelkedik, ami jócskán meghaladja a várható forgalombővülést, és amelyből csak keveset kompenzál a 7 vagy 7,5 százalékos járulékcsökkentés.

Mint mondta:

Az egyéb költségeink is növekedni fognak, például az üzemanyagárak, de már az élelmiszergyártók is jelezték, hogy árat fognak emelni, hisz nekik is ki kell gazdálkodniuk a minimálbér-emelést. Így valószínűleg elindul egy áremelési hullám.

Pekó László elmondása szerint vannak Magyarországon olyan kistelepülések, amelyeken

csak a kormányzattal közösen lehet megoldást találni a lakosságmegtartásra és a vásárlóerő növelésére, különben csak veszteségesen lehet üzemeltetni a helyi kisboltot. 

Az új igazgató arról is beszélt, az eddigi bérszínvonal mellett optimalizálniuk kellett a bolthálózatot a jövedelmi viszonyok markáns különbségei, illetve a dohányforgalom kiesése miatt. Mint mondta, a COOP sok olyan térségben van jelen, ahol az életszínvonal és a jövedelmi viszonyok messze elmaradnak a főváros vagy a nagyvárosok átlagától, a COOP 2600 üzletének több mint a fele kistelepüléseken működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik