Gazdaság

Figyelem, karácsonyi brit légisztrájk közeledik

Nyomorognak a brit légitársaság dolgozói, ezért nagy karácsonyi sztrájkot akarnak. Szerintük sokan másodállásban is dolgoznak, a helyzetük a repülésbiztonságot is veszélyezteti.

Sztrájk jöhet az ünnepek alatt, a British Airways (BA) dolgozói ugyanis visszautasították a 2 százalékos béremelési ajánlatot – írja a Guardian. A BA nem teljes dolgozói gárdája fog sztrájkolni, csak a 15 százalékukat érinti ez. A munkabeszüntetés első napja december 21. lehet.

A most sztrájkra készülő dolgozók zömmel a 2010 után felvett újak, akiknek már alacsonyabb fizetéseket kínált a légitársaság. A szakszervezet szerint az éves 16 ezer fontos (6 millió forintos) fizetés arra elég, hogy váltások közt az autójában aludjon a légimunkás.

A szakszervezetisek egyik fő érve, hogy bezzeg Willie Walsh, a BA anyacégének, az IAG-nak a vezére évi 6,5 millió fontot (2,4 milliárd forintot) keresett tavaly, és a cég profitjából is ki lehetne némi bérfejlesztést sajtolni.

Matt Smith szakszervezeti vezető szerint a brit átlagfizetés alatt keresnek az újak, közel a minimálbérhez, sokan másodállást is vállalnak, és betegen is bemennek dolgozni. Most már a személyzet elért a “töréspontra”. Smith szerint a dolgozók fáradtsága és túlterheltsége a repülés biztonságát is veszélyezteti.

A BA szerint ők egy 7 százalékos emelési ajánlatot tettek le az asztalra, és sajnálják, hogy a szakszervezet bizonytalanságot teremt az ügyfelek részére. A BA szerint gyors megoldáson dolgoznak, hogy annyit keressenek a dolgozóik, mint a konkurenciánál.

A BA már átélt egy hatalmas sztrájkot az utóbbi években: 2010-11 fordulóján 22 napig állt a munka, ez a légitársaságnak 150 millió fontjába (56,2 milliárd forintjába) került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik