Gazdaság

Elfogadták az Áder János által visszadobott energiatörvényt

A parlament mai zárószavazásán számos törvényt fogadtak el. Az ülésszakról ebben a tudósításunkban is olvashat bővebben.

Az elfogadott törvények közül azokat emeljük ki, amelyeket a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött, de módosítás után ismét elfogadta azokat a parlament:

  • elfogadták a visszadobott energiatörvényt, amely Áder szerint ellehetetleníti a szélerőművek építését
  • elfogadták a kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosítását, amelyet Áder János  gyógyszerforgalmazási törvény megváltoztatása miatt megfontolásra a közelmúltban visszaküldött a parlamentnek, írta az MTI. A köztársasági elnök a gyógyszertárak ellenőrzését érintő passzust sérelmezte, ezért a Ház úgy módosított a jogszabálycsomagon, hogy a gyógyszertárak ilyen jellegű ellenőrzése csak ügyészi jóváhagyás esetén történhet meg.
  • elfogadták, hogy ingyen az állam tulajdonába kerüljön számos ingatlan a helyi önkormányzatoktól

Utóbbi törvény sok ingatlant érint, így például kivett közparkokat, főként Nagymaroson, amelyek az állam tulajdonába kerülnek. A képviselők 128 igen, 34 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett fogadták el az új javaslatot, amely egyebek mellett az Erzsébet tér egyes, még fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe adására vonatkozik – írta az MTI.

Korábban a fővárosi Erzsébet-tér is szerepelt ezen a listán, ám a törvény megfogalmazása nem egyértelmű számunkra. A törvény mellékletében nem szerepel Erzsébet-téri ingatlan, ugyanakkor a szövegben kimondják, hogy a téren helyrajzi számmal megnevezett ingatlanok kerülnek át az államhoz Erzsébet tér összefoglaló név alatt.

Tarlós István korábban azt mondta, hogy furcsállja az ingyenes tulajdonba adást, nem volt egyeztetés az állammal, és reméli, hogy ez nem lesz állandó gyakorlat az állam részéről. Igaz, a törvényt még nem hirdették ki, a törvényjavaslat alapján a téren lévő négy ingatlan kerülne át az államhoz. Ezekkel kapcsolatban kerestük a Fővárosi Önkormányzatot, holnapra ígérték a választ a sajtóosztályon.

FRISSÍTÉS: 12. 13. 11:22 – A Főváros nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik