Gazdaság

Több áfát kell majd fizetni a menzán, mint az ötcsillagos étteremben

A jövő évi áfacsökkentés csak a vendéglátósok egy részére vonatkozik.

Januártól csak 18 százalék áfát kell fizetni, ha étteremben eszünk, 2018-tól pedig csak öt százalékot, miközben a munkahelyi és a közétkeztetés továbbra is a 27 százalékos adókulcs alá fog tartozni – mutat rá a Napi.hu.

A NAV állásfoglalása szerint ráadásul az éttermek esetében is csak a helyben fogyasztásra alkalmazható az alacsonyabb áfa, az elvitelre vagy házhoz szállításra nem, ahogy az utcai árusokra – büfékocsikra, pecsenyézőkre – sem.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke, Antalffy Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy kimaradtak a körből azok a „menüzős” cégek is, amelyek igénybevevői sokszor nyugdíjasok, akik ételhordóban viszik el az ételt. Szerinte az intézkedés sérti azok érdekeit, akik egészségi, fizikai állapotuk miatt nem élhetnek az olcsóbb étkezés lehetőségével, ráadásul

az az abszurd helyzet áll elő, hogy egy kórházi betegágynál 27, egy ötcsillagos étteremben pedig csak 18 százalék az áfa.

Gál Péter Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke azt mondta, a szakma erőteljesen lobbizik azért, hogy az egész szektorra vonatkozzon az áfacsökkentés, amire az őszi egyeztetések során még azt mondta a kormányzat, hogy nem biztos, hogy a költségvetési egyensúly szempontjából elviselhető volna. Azóta viszont már kevésbé szigorú az álláspont.

A VIMOSZ egyébként a Századvéggel készíttetett tanulmányt, amelynek az lett az eredménye, hogy ha a most kimaradt kör is a kedvezőbb besorolású adókulcs alá kerülne, az évente mintegy hatmilliárd forintnyi adókiesést jelentene. Szerintük erre minden bizonnyal lehetne forrást találni a büdzsében.

Gál szerint egyébként a kedvezményezett vendéglátóknak béremelésre és műszaki fejlesztésekre nyílik lehetősége az áfacsökkentésnek köszönhetően, a körből kimaradó közétkeztetőknek viszont komoly kihívást fog jelenteni a jövő évi minimálbér- és szakmai bérminimum-emelés, amit várhatóan 5-10 százalékos áremeléssel kell majd egyensúlyozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik