Gazdaság

A brit elemzők szerint Olaszország hamarosan elbúcsúzhat az euróövezettől

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői hétfői helyzetértékelésükben felidézik: már öt évvel ezelőtt is kétségesnek tartották, hogy Olaszország még tíz évet kibír a valutaunióban.

Öt év elteltével Olaszország ugyan még mindig az euróövezet tagja, de az ország irányíthatóságának javítását célzó reformprogram jelentős többségű elvetése, valamint a széles körben megbecsültségnek örvendő Matteo Renzi miniszterelnök lemondása még tovább növelte annak az esélyét, hogy meg vannak számlálva Olaszország napjai az euróövezetben.

A CEBR elemzőinek számításai szerint az olasz gazdaság versenyképességi pozíciója 2000 óta – az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség OECD-mércéjén – 14 százalékkal romlott.

Mint írtuk, hajnalban mélypontra került a forint a dollárral szemben, és a mélybe zuhant az euró is a szavazás után. Olaszország és az euróövezet egésze is képes lesz kezelni azt a politikai megrázkódtatást, amelyet Matteo Renzi olasz miniszterelnök lemondása jelent – vélekedett Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Az unió szerint viszont nem kell aggódni, nem lesz válság.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik