Gazdaság
Vác, 2011. november 3.
Beliczay Barbara 35 éves orvos napi bevásárlást intéz, miután befejezte munkáját a váci Jávorszky Ödön Kórházban. Havi 160 órás kórházi állása mellett havonta 200 órában háziorvosi ügyeletet lát el a Dunakanyar több településén, munkaszüneti napokon. A Magyar Rezidens Szövetség szerint eddig 2500 orvos és rezidens helyezte letétbe felmondását, amellyel bérük és munkakörülményeik rendezését szeretnék elérni.
MTI Fotó: Beliczay László

Mérsékelten nőtt az üzletek forgalma októberben – az elemzők nem ezt várták

24.hu
24.hu

2016. 12. 05. 09:20

Korábban a témában:

2016. októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

kshkisker_1

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2016. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

kshkisker_2

Szeptemberben, még 5 százalék fölött nőtt az üzletek forgalma. 2016-ban az októberi volt a második leggyengébb növekedési adat. És azt olvasta, hogy eltűnőben a CBA és a Coop?

Az elemzőket meglepte

Az elemzőket negatív meglepetésként érte a kiskereskedelmi forgalom 2,6 százalékos szerény növekedése, amely elmarad a 4,3 százalékos piaci várakozásoktól és a 4,8 százalékos tíz havi átlagtól. Mivel a háztartások fogyasztása döntően meghatározza a gazdasági növekedés alakulását, óvatosabban tekintenek a negyedik negyedéves GDP-növekedés elébe.

A kiskereskedelmi forgalom 2013 júliusa óta 40 hónapja nőtt éves összehasonlításban, de január óta az októberi volt a legalacsonyabb növekedés.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom dinamikája hosszú idő után okozott újra érdemi negatív meglepetést. Az előzetes adatokból az kiderül, hogy általánosságban csökkent a vásárlói kedv. Az üzemanyag kereskedelemben vélhetően az áremelkedés játszhatott meghatározó szerepet, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem tekintetében a tavalyi magas bázis.

A negyedik negyedéves gazdasági teljesítményre vonatkozó első adat tehát kedvezőtlen lett, és amennyiben a héten megjelenő ipari teljesítményről szóló adatközlés is gyengélkedésre utal, akkor könnyen lehet, hogy az ING várakozásának megfelelően valóban alacsonyabb sebességben ragadt a gazdaság az év utolsó hónapjaiban. Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni egy adatból – írta Virovácz – mindenesetre ez alátámasztja az ING jelenleg pesszimistának tűnő, 1,9 százalékos negyedik negyedéves GDP-előrejelzését, tette hozzá.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője az MTI-nek megküldött írásos kommentárjában azt emelte ki, hogy a kiskereskedelmi értékesítés októberi 2,6 százalékos növekedése elmarad a 4,3 százalékos elemzői konszenzustól és a Takarékbank 4,6 százalékos prognózisától. Mindhárom fő termékkörben lassult a növekedés. A legerőteljesebben pedig az üzemanyag-értékesítés üteme fékeződött le, amiben előrehozott vásárlások is szerepet játszhattak. A jövedéki adó októberben bevezetett emelése miatt, aki tehette, szeptemberben többet tankolt az átlagosnál az októberi tankolások kárára. Ezt az átmeneti jelenséget leszámítva a lassulás kicsit tompítja a negyedik negyedévi háztartási fogyasztás növekedési ütemével kapcsolatos várakozásokat. Ugyanakkor a karácsonyi vásárlások jóval meghaladhatják a tavalyit, így a 2 százalékos, vagy azt egy kicsit meg is haladó GDP-növekedés idén továbbra is reálisnak látszik.

Jövőre pedig a jelentős bérkiáramlás várható, ami a kiskereskedelmi forgalom alakulásában is komoly mértékben látható lesz majd.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: mindhárom fő komponens növekedési üteme jelentősen lassult és az idei éves átlagos tempó alá esett. A leglátványosabb lassulást az üzemanyag-fogyasztás mutatta. Az Erste elemzőjének feltételezése szerint novemberben és decemberben visszatérhet a 4 százalék közelébe a növekedési ütem, hiszen a munkaerőpiac továbbra is rendkívül feszes és a bérnövekedés üteme reálértéken számítva is jelentős.

Annak ellenére, hogy októberben megingott a kiskereskedelem bővülésének tempója, az Ersténél továbbra is arra számítanak, hogy a háztartások fogyasztása adja a GDP-növekedés gerincét az idei utolsó negyedévben és jövőre is.

NGM: a kiskereskedelmi forgalom a következő időszakban tovább bővül

A kiskereskedelmi forgalom a karácsonyi vásárlási időszakban, illetve a következő hónapokban és években is jelentősen emelkedik majd – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn a KSH legfrissebb adatait kommentálva az M1 aktuális csatornán.

Marczinkó Zoltán elmondta: a következő években a kiskereskedelmi forgalomban tapasztalható növekedés annak a bérmegállapodásnak köszönhető, amit a kormány a szociális partnerekkel kötött. A megállapodás következtében elinduló bérkiáramlás jelentősen gyarapítja a háztartásoknál maradó jövedelem nagyságát, amelynek a jelentős részét a lakosság további fogyasztási kiadásokra, ezen belül is kiskereskedelmi forgalmi kiadásokra fordítja majd – fejtette ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Mate Lekai (C) shoots to score a goal during the group D match of the Men's 2018 EHF European Handball Championships between Czech Republic and Hungary at the Varazdin Arena on January 17, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.