Gazdaság
gazdasagi-novekedes(430x286)(1).jpg (gazdasági növekedés)

Az OECD kisebb növekedést vár Magyarországon, mint korábban

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 11:41

Korábban a témában:

Jövőre az ideinél jóval gyorsabb ütemben bővülhet Magyarország gazdasága a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzése szerint, amelyben az idén 1,7 százalékos, jövőre 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 2,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet.

Az OECD korábbi, júniusi előrejelzésében még alacsonyabb idei (1,6 százalékos) és magasabb 2017-es (3,1 százalékos) bővülést jelzett előre.

NGM: az OECD előrejelzése egybeesik a magyar kormányéval

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) várakozása egybeesik a magyar kormány véleményével, miszerint jövőre a gazdasági növekedés erősödik, az uniós források ismételten rendelkezésre állnak és a növekedés meghatározó motorja a belföldi magánfogyasztás lesz – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára Párizsból telefonon az MTI-nek.

Balogh László megjegyezte: az OECD is a magyar gazdasági növekedés gyorsulását várja jövőre, ugyanakkor a szervezet lassabb növekedéssel számol, mint a kormány, valamint az Európai Bizottság, amely őszi előrejelzése a helyettes államtitkár szerint lényegesebben közelebb áll a magyar hivatalos állásponthoz, és jobban fedi a valóságot. Hozzátette azt is, hogy az OECD mostani előrejelzése még nem vette figyelembe a múlt heti munkáltatói adócsökkentési intézkedéseket.

Az uniós források lendíthetnek

A gazdasági növekedés jövő évi gyorsulásában közrejátszik, hogy új infrastrukturális beruházások indulnak, amelyeket az Európai Unió szerkezeti forrásaiból lehet finanszírozni. Az EU-s finanszírozás ciklikussága miatt  ezek a források korlátozottan voltak elérhetők 2016-ban, így akkor a növekedéshez is kevésbé járulhattak hozzá. Mint írtuk, ez alaposan meglátszik a beruházási mutatónkon is.

A prognózis szerint a lakossági fogyasztás idén 5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal, 2018-ban 3,7 százalékkal nő. A fogyasztás növekedését erősíti a foglalkoztatottság bővülése, amelyhez a továbbra is jelentős közmunkaprogram, továbbá a bérek gyorsabb emelkedése járul hozzá – írták.

A lazuló pénzügypolitika, amely részben alacsonyabb személyi jövedelemadót és más intézkedéseket takar, a gazdaság növekedését támogatják. A gazdasági kapacitáskihasználtság növekedésével nőhetnek a bérek és a fogyasztói árak. Az infláció 2018 végére eléri a 3 százalékos hivatalos célt – összegezték.

  • Az elemzés szerint a vállalati beruházások szintje növekedhet, mert könnyebb hitelhez jutni, különösen a kis- és középvállalatoknak. A lakásépítések száma is emelkedhet a nagyobb jelzáloghitelezés és a kormányzati támogatások miatt.
  • A legtöbb új munkahely a versenyszférában jön létre, míg a közmunkában foglalkoztatottak aránya fokozatosan csökken. Az OECD véleménye szerint a közmunkaprogram leépítése és a költségvetési források átcsoportosítása infrastrukturális beruházásokra, növelhetné a termelékenységet.
  • A munkanélküliség a szervezet szerint az idei 5,1 százalékról jövőre 4,5 százalékra, majd 2018-ban 4,4 százalékra csökkenhet.

A jelentés rámutat arra, hogy a növekvő munkaköltségek és a gyenge piacok az exportnövekedés lassulását eredményezik, az exportőrök eddig árcsökkentéssel maradtak versenyképesek, de ez nem folytatódhat örökké. Az export növekedése a 2016-os 8,2 százalékról 5,9 százalékra lassulhat 2017-re.

Az adósságszolgálati költségek 1 százalékponttal csökkentek 2013 óta, ami nagyobb költségvetési mozgásteret biztosít. 2017-ben laza költségvetési politikát folytathat az állam, mert emelkednek a bérek, a beruházások és a lakhatási támogatások – írták.

Az államadósság maastrichti kritériumok szerint számolt mértéke fokozatosan csökken, a GDP-hez viszonyított arány az idei 75,1 százalékról jövőre 74,1 százalékra, majd 2018-ban 72,8 százalékra eshet.

Az OECD szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyelőre nem változtat 0,90 százalékos alapkamatán.

A világ gazdasága ütemesebben nőhet

Az idén ugyan még a tavalyi 3,1 százalékról 2,9 százalékra lassul a világgazdasági növekedés üteme, jövőre azonban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) már kissé magasabb, 3,3 százalékos GDP-bővülést prognosztizál, amely 2018-ra 3,6 százalékra gyorsulhat.

A legfrissebb jelentésében megállapították, hogy a világgazdasági növekedés továbbra is lassú, de aktívabb fiskális lépsekkel mérsékelten növelhető a bővülés üteme. A beruházások és a külkereskedelem gyenge, magas a politikai bizonytalanság és a pénzügyi kockázat is, megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy az alacsony jegybanki alapkamatok  további lehetőséget jelentenek az élénkülésre.

  • Az OECD 0,2 százalékponttal 1,7 százalékra javította az euróövezet idei várható bővülését és 0,1 százalékponttal emelte a 2017-es globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a szeptemberihez képest.
  • Az OECD a szeptemberi előrejelzéshez képest 0,1 százalékponttal alacsonyabb idei gazdasági növekedést vár  Németországban (1,7 százalék) és Franciaországban (1,2 százalék), míg azzal számol, hogy Brazília gazdasága 3,4 százalékkal zsugorodik.
  • Az OECD 0,2 százalékponttal javította az euróövezet (1,7 százalék), Japán (0,8 százalék) és Kína (6,7 százalék) idei várható bővülését, és 0,1 százalékkal 1,5 százalékra javította az Egyesült Államok idei GDP növekedését.

A szervezet azzal számol, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye jövőre 2,3 százalékkal, 2018-ban pedig 3 százalékkal nő a tavalyi 2,6 százalékos bővülést követően.

Az euróövezeti gazdasági növekedés nem változik érdemben, idén 1,7 százalék, jövőre 1,6 százalék, 2018-ba 1,7 százalék lesz a tavalyi 1,5 százalék után. A német GDP idén, jövőre és a rákövetkező évben egyaránt 1,7 százalékkal bővül a tavalyi 1,5 százalék után.

A brit gazdaság növekedése jelentősen lassul. A tavalyi 2,2 százalék után idén 2 százalék, jövőre 1,2 százalék, 2018-ban pedig 1 százalék lesz a bővülés. Kína esetében a jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy a gazdaság idén 6,7 százalékkal, jövőre 6,4 százalékkal, 2018-ban 6,1 százalékkal bővül a tavalyi 6,9 százalékos növekedés után.

Oroszország esetében az OECD a tavalyi 3,7 százalékos és az idei 0,8 százalékos GDP-zsugorodás után jövőre 0,8 százalékos, 2018-ban 1 százalékos gazdasági növekedést becsül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.