Gazdaság

Trump első dolga lesz, hogy felrúgja a Csendes-óceáni kereskedelmi megállapodást

Ezt videoüzenetben jelentette be hétfőn.

Első hivatali napján fel fogja mondani Donald Trump a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt – ezt a két hete megválasztott elnök videoüzenetben közölte. Azt is ígérte, hogy feloldja a széntermelést érintő korlátozásokat, és megállítja a vízumokkal kapcsolatos visszaéléseket.

A Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt tavaly írta alá tizenkét ország, köztük az Egyesült Államok, Japán, Malajzia, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és Mexikó. Célja a gazdasági kapcsolatok elmélyítése és a növekedés felgyorsítása, az egyezmény keretében munkaügyi és környezetvédelmi szabályokat, vámcsökkentést és más jogi intézkedéseket is bevezetnek.

Trump az egyezményt a választási kampány során a legnagyobb veszélyként értékelte, amelyet szerinte azok az érdekcsoportok erőltetnek, akik „erőszakot akarnak tenni” Amerikán. A megválasztott elnök sokat beszélt arról, hogy vissza kell venni az irányítást az amerikai gazdaság felett, bár kevés konkrétumot említett. Azt mondta, Amerikának tisztességes, kétoldalú kereskedelmi egyezményeket kell kijárnia, amelyek visszahozzák az országba az ipart és a munkahelyeket.

Mostani videoüzenetében Trump arra is kitért, hogy kormányzásának alapja az „Amerika az első” elv lesz.

Valóban nagyszerű és tehetséges férfiak és nők, hazafiak gyűlnek össze, és sokan hamarosan kormányunk tagjai lesznek

– mondta. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik