Gazdaság

Súlyos helyzetbe taszíthatja a minimálbér-emelés a kkv-kat

kisbolt, üzlet, vasárnapi zárvatartás (Array)
kisbolt, üzlet, vasárnapi zárvatartás (Array)

Súlyos helyzetbe hozza a kis- és középvállalati (kkv) szektort a kormány 2017-re tervezett minimálbér és garantált bérminimum emelési javaslata – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, a kkv szektor érdek-képviseleti szerve pénteki közleményében.
A kormány javaslata szerint 2017-ben a vállalkozásoknak dolgozónként és havonta minimálbér esetén 16 289 forint, garantált bérminimum esetén 34 991 forint többletterhet kellene kigazdálkodniuk – írják.Emlékeztetőül: a kormány javaslata szerint a minimálbért 2017-ben 15 százalékkal, 2018-ban pedig 8 százalékkal emelnék, a bérminimumot pedig jövőre 25 százalékkal, aztán pedig további 12 százalékkal emelnek. A VKF pénteken is tanácskozik egyébként a bérekről.

Tönkre teheti a kisvállalkozásokat

A szövetség szerint ennyi többletkiadásra csak úgy lennének képesek a kkv-k, ha a járulékcsökkentés kompenzálni tudná a béremelésből származó többletkiadásukat.

A kiskereskedelmi tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások személyi jellegű ráfordítása az üzemelési költség több mint 50 százalékát is kiteheti, ezért a 2017-re tervezett emelés több ezer kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozást tehet tönkre – véli a szövetség a közlemény szerint.

Csökkenhet a munkahelyek száma

A versenyszférán belül a nagyvállalatok a munkavállalók mintegy 25 százalékát foglalkoztatják, a fennmaradó 75 százalék a kkv-szektorban dolgozik, amely a vállalati szektoron belül árbevétel alapján 60 százalékot, numerikusan több mint 99 százalékot tesz ki.

Ez azt is jelenti a szövetség szerint, hogy a munkahelyeket elsősorban nem a nagyvállalatok, hanem kkv-k biztosítják a magyar munkavállalók számára. Amennyiben ellehetetlenül a kkv-szektor, úgy a munkaadók száma és a munkahelyek száma is jelentősen csökkenni fog – figyelmeztet a szövetség.

Már a pékek is jelezték, hogy csak úgy tudják kitermelni a jövő évi béremelést, ha 30 százalékkal drágábban adják a kenyeret. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik