Gazdaság

A járulékcsökkentés nem jár automatikus béremelkedéssel, a cégek járnak jól

A jövőre tervezett járulékcsökkentés hírére bizonyára minden cégtulajdonos felkapta a fejét. Jó hír ez nekik, ám az így keletkező plusz nyereséget nem feltétlenül fogják a cégek munkabér emelésre fordítani, előbb veszik ki osztalékként. A minimálbér emelése nagyon-nagyon kell.

Kiss Ambrus (vezető elemző, Policy Agenda) szerint ha az a célja a kormánynak, hogy a cégeknél forrásokat tartson és hogy ezekből a forrásokból valami történjen, akkor a járulékcsökkentés ehhez egy jó eszköz. Ha viszont az a szándék, hogy béremelés legyen (és nem csak a minimálbér, vagy a garantált bérminimum környékén béremelés, hanem a teljes magyar munkaerőpiacon),

akkor ez a járulékcsökkentés rossz intézkedés és nem jár majd azonnali nettó béremeléssel. Sőt, lehet, hogy egyáltalán nem jár nettó béremeléssel.

A cégek a járulékcsökkentést akár használhatják majd arra, hogy nagyobb osztalékot vesznek ki – hiszen a nyereségük nagyobb lesz -, de nyilván költhetik arra is, hogy új beruházást csinálnak. Ez is hozhatna létre új munkahelyeket, bár hogyha átlagosan alacsony a bérszínvonal, akkor nehéz lesz az új gépsorok mellé majd munkaerőt találni – foglalta össze aggodalmait a Policy Agenda vezető elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik