Gazdaság

Már meg is van 2017 legjobb hazai étterme, séfje, borászata

Hihetetlen, de a budapesti éttermek szorulnak vissza a fine dining őrülettel együtt, miközben újra felívelhet a budai borvidék szerencsecsillaga. Legalábbis a Gault&Millau szerint.

Nem sokat szokott szórakozni a francia Gault&Millau, ha jóslatokba kell bocsátkozni, így most is kiadta a 2017-es év legjobb gasztronómiai helyszíneit. A Michelin mellett ők az egyik legnagyobb étteremkalauz globálisan, szóval van súlya annak, mit mondanak vagy írnak.

Magyarországról 231 éttermet, 569 bort, 163 borászatot és 244 szálodát választottak ki és mutatnak be.

Díjakkal emelték ki a legjobbakat kategóriánként. Az év konyhafőnöke Pesti István lett a tatai Platán étteremből. Ő még a Babelben kezdett, a tantiban folytatta, értékelésük szerint “örökké tanuló szakács, ízei egyre markánsabbak, kifejezőbbek.” Úttörő volt a tálalásban és kerülte a “trendiség” csapdáit – írják róla.

Az év étterme is vidéki lett: a tokaji borvidéki Mádon található a Gusteau Kulináris Élményműhely/ Mádi Udvarház. A Gusteau “finomított borkonyhaként” határozza meg magát, a konyhája regionális és nyitott és van két Gault&Millau sapkája, ami nem sok hazai étteremnek adatott meg.

Az év étteremtulaja a Rosenstein család lett az ő nevüket viselő budapesti, VIII. kerületi vendéglőből. Többgenerációs magyar-zsidó konyha van itt, igazi vendéglős dinasztia ez. Saját farmjukon termelnek meg több alapanyagot, így a téliszalámit és a mortadellát, de van kézműves sörük is a Monyótól.

A magyar gasztronómia reménysége Garai Ádám lett, aki 24 évesen már egy rakat színvonalas étteremben dolgozott, nemzetközi versenymúltja van. Az év feltörekvője megint vidéki hely lett: az őriszentpéteri Pajta bisztró, ami tényleg egy pajta, rövid és változó az étlapja, Vas megye gyöngyszeme. A vidék vendéglője a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához lett, ami rusztikus, erdélyies és még a kenyeret is helyben sütik.

Az Alternatív vendéglátás díját a VII. kerületi, Madách téri Beszálló Food Bar nyerte, ami egy jó kocsma egy szűkös, de minőségi étlappal. Aranyszalag Minőségi Tanúsítványt is kiosztottak a hozzávalók között, ezt az akasztói szikiponty kapta. Ez izmos húsú, és az amúri vadpontyból és szarvasi fajtából tenyésztve. Végül ami még érdekes, hogy a budaörsi Szentesi Pince lett az év pincészete, tehát egy olyan borvidéké, ami a 19. század végi filoxérajárványban kipusztult. Talán lesz még jó budai bor újra.

A Gault&Millau amúgy 2008 óta értékeli a hazai éttermeket, kalauza 2012 óta jelenik meg évente. Anonim módon tesztelik az éttermeket, a konyha teljesítményét értékelik elsődlegesen. A pontozási rendszerükben a 8-10 közötti pontszám a tűrhető, a 11-12 az ajánlható kategória, majd jönnek a sapkák, amikből öt sapka a csúcs, ez 19,5 ponttól kapható.

(A borítóképen Széll Tamás látható, aki maga is volt már a GM díjazottja.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik