Gazdaság
Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses media after meeting with former German Chancellor Helmut Kohl (unpictured) at his home in Oggersheim near Ludwigshafen, Germany, on April 19, 2016.
Former German Chancellor Helmut Kohl has warned that Europe can't become "a new home" for millions of migrants, in a veiled criticism of incumbent Angela Merkel's liberal asylum policies. / AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

Tönkrement a malom, de Orbán kisütött valamit

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 07. 10:54

Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a felszámolás alatt álló cég.

Két éve még nagy fejlesztést jelentett be a Sikér Malomipari Zrt., amely szekszárdi üzemében új technológiát vezetett be. A fejlesztést hitelező Széchenyi Kereskedelmi Bank  engedélyét azonban az MNB visszavonta, elrendelte végelszámolását. A bank csődöt jelentett, de a beruházást már nem lehetett felfüggeszteni, a tőkét a napi működéshez szükséges forrásokból kellett elvonni.

A helyzetet súlyosbította, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egy korábbi kartell ügyében komoly bírságot szabott ki.  A mintegy 25 éve működő cég vezetői 2016. február 3-án csődeljárás iránti kérelmet nyújtottak be a bíróságon, így kötelezettségeit felfüggesztették. A 120 napos védettség alatt kellett volna a Sikérnek a hitelezőivel egyezségre jutnia. Ez nem sikerült, a csődeljárás megszüntetése után kezdődhetett a cég felszámolása.

A kormány most a Sikér Malomipari Zártkörűen Működő Részvénytársaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet arra hivatkozik, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű lehet az a gazdálkodó szervezet, amelynek működése nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi, energiabiztonsági, energiaellátási, iparbiztonsági, katasztrófavédelmi, vagy a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségűnek tekinthető.

Az ilyen cég adósságainak rendezéséhez, megegyezéséhez a hitelezőivel és reorganizációjához nemzetgazdasági vagy kiemelt közérdek fűződik, ezért ezeknél az is fontos, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék, ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség nem szüntethető meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.