Gazdaság

Tönkrement a malom, de Orbán kisütött valamit

Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a felszámolás alatt álló cég.

Két éve még nagy fejlesztést jelentett be a Sikér Malomipari Zrt., amely szekszárdi üzemében új technológiát vezetett be. A fejlesztést hitelező Széchenyi Kereskedelmi Bank  engedélyét azonban az MNB visszavonta, elrendelte végelszámolását. A bank csődöt jelentett, de a beruházást már nem lehetett felfüggeszteni, a tőkét a napi működéshez szükséges forrásokból kellett elvonni.

A helyzetet súlyosbította, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egy korábbi kartell ügyében komoly bírságot szabott ki.  A mintegy 25 éve működő cég vezetői 2016. február 3-án csődeljárás iránti kérelmet nyújtottak be a bíróságon, így kötelezettségeit felfüggesztették. A 120 napos védettség alatt kellett volna a Sikérnek a hitelezőivel egyezségre jutnia. Ez nem sikerült, a csődeljárás megszüntetése után kezdődhetett a cég felszámolása.

A kormány most a Sikér Malomipari Zártkörűen Működő Részvénytársaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet arra hivatkozik, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű lehet az a gazdálkodó szervezet, amelynek működése nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi, energiabiztonsági, energiaellátási, iparbiztonsági, katasztrófavédelmi, vagy a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségűnek tekinthető.

Az ilyen cég adósságainak rendezéséhez, megegyezéséhez a hitelezőivel és reorganizációjához nemzetgazdasági vagy kiemelt közérdek fűződik, ezért ezeknél az is fontos, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék, ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség nem szüntethető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik