Gazdaság

Ez a három legmenőbb vállalkozás Vas megyében

jaguar land rover gyár (Array)
jaguar land rover gyár (Array)

A száz legnagyobb vállalkozás tavaly Vas megye munkavállalóinak csaknem felét, több mint 24 ezer embert foglalkoztatott – olvasható a TOP 100 Vas című reprezentatív kiadványban, amelyet csütörtök délután mutattak be Szombathelyen.

A kiadvány első három vasi vállalkozása autó alkatrészekkel, gépgyártással, járműiparral foglalkozik. Valamennyi cég német leányvállalat.

Ők azok:

  • A lista első helyén változatlanul a közúti járműgyártással és járműmotor alkatrészgyártással foglalkozó LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. áll, 231 milliárd forint árbevétellel, ami 16 százalékkal több az előző évinél.
  • A második a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. 197 milliárd forint árbevétellel, ami 7,5 százalékkal több az előző évinél.
  • A harmadik a BPW Hungária Kft. 71 milliárd forint árbevétellel, 3,6 százalékos bővüléssel.

Amúgy a megye munkaerőpiaci helyzete továbbra is a legkedvezőbbek közé tartozik az országban, a munkanélküliségi ráta mindössze 3 százalék, a foglalkoztatottsági arány a 15-74 év közötti népességben 58,7 százalék.

Igaz, innováció és kutatás területén Vas megye még hazai viszonylatban is rosszul szerepel. Éppen ezért Balogh Károly Zsolt, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, nagy reményeket fűz a kamara a Savaria Egyetemi Központtal (SEK) formálódó együttműködéshez, valamint a sikeresen beindított duális gépészmérnök-képzéshez.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik