Gazdaság

Szabadulna az MKB a balatoni hajóflottájától

Vitorlás (Array)
Vitorlás (Array)
Újra meghirdette eladásra 27 hajós flottáját a bank, ami hiába kínálja a piaci árnál alacsonyabb áron a hajókat, egyelőre nem kapósak.

Másodszorra döntött úgy az MKB Bank Zrt., hogy megszabadul a nyakán maradt balatoni hajóflottától – írja a Hvg.hu. Nyár elején már megkísérelték egyszer eladni a 27 hajót, amiből 25 vitorlás, 2 pedig motoros. A hajók most a balatonfüredi kikötőben vesztegelnek.

A különbség, hogy júniusban még csak egyben lehetett volna megvenni a flottát 60 millió forintért, most egyenként is kaphatóak a hajók, összesen 57,42 millió forintért kínálják őket. Versenyhajók és túrahajók is vannak a listán, viszont 15 egység hajólevele lejárt vagy nincs is. Az egyik versenyhajóé, a Pengőé is.

Kevés adat, alacsony ár

Ez egyébként az egyik olyan hajó, aminek tudni az építési évét (1993), a másik ilyen a Krajcár (1999-2000), a többi építési éve nem tudható. A legdrágábban eladó hajó a 15 méteres Krajcár 70-es cirkáló, amiért 7 milliót kérnek. Ez többszörös magyar bajnok egység, tavaly még részt vett a magyar bajnokságon is. Egy ideig Erdei Tamás, a bank korábbi elnök-vezérigagatója kormányozta a Krajcárt.

Ott van még a listán a nyolcszemélyes Frankó, ami egy szlovén tervezésű és építésű Elan-331-es hajó, amiért szintén hétmilliót kérnek. Öt egység 3-3,5 millió forint közötti áron eladó, kettőért 1,4 milliót kérnek, a többi egymillió alatti áron van meghirdetve.

Az egész flotta legdrágább hajója egy motoros, a Dezső nevű, finn építésű, Targa-23 típusú hatszemélyes hajó, amiért 20 milliót kérnek.

A lista egyik érdekes darabja egy darabokban lévő DN típusú jégvitorlás, amiért 20 ezer forintot kérnek. A nyomott árakból a Hvg arra következtet, hogy a bank már nagyon szabadulna a flottától. A lap szerint egy Krajcárhoz hasonló cirkáló nemrég 10 millióért is elkelt a piacon, szóval nyomott árakról van szó. Valószínűleg a többi hajó is jócskán többet ér. Az MKB tavasszal adta el a füredi oktatási és szabadidőközpontját, azóta vesztegel a flottája a hajógyári kikötőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik