Pénzügy

EKB: a radikális pártok veszélyeztetik Európa pénzügyi stabilitását

Cseh neonácik (csehország, neonácik, )
Cseh neonácik (csehország, neonácik, )

Az Európai Központi Bank (EKB) jelentése szerint a radikális európai pártoknak abba kellene hagyniuk az Európai Unió pénzügyi stabilitásának veszélyeztetését. Az EKB évente kétszer adja ki átfogó jelentését a pénzügyi folyamatokról, de most először kerültek bele a politikai kockázatok növekedéséről szóló megállapítások.

Az eurozóna központi bankja – az osztrák elnökválasztás eredményéhez kapcsolódva – arra hívja fel a figyelmet, hogy Németországban, Franciaországban, Dániában egyre népszerűbb a jobboldali radikális populizmus. Míg Görögországban, Spanyolországban a radikális baloldali pártok (mint amilyen a görög Sziriza és a spanyol Podemos) sodorja veszélybe az európai pénzügyi rendszerbe, a bankokba vetett bizalmat.

Az EKB szerint az utóbbi évek káros folyamatait csak felerősítette a menekültválság; a politikai kockázatok majdnem mindegyik eurozónába tartozó országnál növekedtek. Ezek könnyen alááshatják a növekedést célzó fiskális és strukturális reformokat, illetve növelik Európa megosztottságát.

A jelentésből helyenként az is kiolvasható, hogy a radikális pártok kedvenc politikai eszköze a népszavazás, amelyet elsősorban saját hatalmuk megerősítésére használnak, miközben ezzel súlyosan gyengítik, veszélybe sodorják Európa egységét.

Egy hónapja a brit népszavazással kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy egy esetleges brit kilépés láncreakciót indíthat el Európa országaiban. Legalábbis a hat legnagyobb európai államban élők majdnem fele úgy gondolja, hogy saját országuknak is népszavazást kellene kiírnia az Európai Unióból való kilépésről.

(Quartz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik