Gazdaság
Tiszasas, 2013. október 1.
Közmunkás frissen szedett fűszerpaprikákat rak egy vödörbe Tiszasason 2013. október 1-én.A település több, erre a célra fenntartott parcelláján közfoglalkoztatottak a helyi önkormányzat intézményeinek ellátására, valamint értékesítésre szánt zöldségféléket termelnek és dolgoznak fel a Start munkaprogram keretében.
MTI Fotó: Bugány János

Már külföldről toboroznak munkásokat a hazai vállalkozások

24.hu
24.hu

2016. 09. 29. 14:53

Olyan nagy a munkaerőhiány az élelmiszeriparban, hogy a cégek a határon túli magyarok között toboroznak, holott ez minden juttatással együtt drágább lehet, mint ha helyi embert foglalkoztatnának – írja a Magyar Idők.

Már a versenyképességet is veszélyezteti a munkaerőhiány az élelmiszeriparban, hasonlóan más ágazatokhoz. Éder Tamás, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége a lapnak elmondta, hogy a fizikai munkásokból és szakképzett munkaerőből is hiány van. Utóbbiak zöme már elhagyta az országot, ráadásul nem csak nyugat-európai célpontok irányába, hanem a szomszédos országokba is, hiszen ott is magasabbak a bérek.

Az elmúlt 3-4 évben növekvő élelmiszeripar újra zsugorodni kezdett, a bérnyomás pedig nagy kihívás elé állítja a cégeket. Megoldást jelenthet a gépesítés, vagyis a költséges élőmunka kiváltása – mondta Éder.

A probléma súlyát az is mutatja, hogy a környező országok magyarlakta területein egyre több cég toboroz munkaerőt. Egy budapesti üzem 130-150 ezres bért kínál, állja a szállást, fizeti a munkahelyi étkezést és egy alkalommal a hazautazást. Csongrádban hasonló feltételekkel, de csak kicsivel a minimálbér felett kínálnak pozíciót. Ha azonban összeadják a szállás, az utaztatás és az egyéb költségeket, lehet, hogy többe kerülnek a határon túli dolgozók, mint a környékbeliek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.