Gazdaság

Felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság a fővárosi autóbusztendert

A Közbeszerzési Döntőbizottság elrendelte a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közbeszerzési eljárásának felfüggesztését, amelyet közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetésére kötendő szolgáltatási szerződésre írtak ki.

A szeptember 23-án hozott ideiglenes intézkedés hatálya az ügy érdemi elbírálásáig terjed ki – derül ki a hatóság írásos válaszából.

Az Index hétfőn írt arról, hogy információik szerint “a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a 3-as metró felújítása idejére kiírt metrópótlóbusz-tendert, a lépést megelőzően Seszták Miklós állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter támadta meg a pályázati eljárást a KDB-nél, a szervezet ennek hatására cselekedhetett”.

A BKK július 12-én indította el a 3-as metró felújításának idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárást.

A 3-as metró pótlásáról szóló kormányhatározat szerint a kormány költségvetési támogatást nyújt a fővárosi önkormányzatnak a 150 metrópótló busz szolgáltatása megrendelésével járó esetleges többletköltségek fedezetéül.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott szeptember 5-i nyilatkozatában kritikaként fogalmazta meg, hogy a Budapesti Közlekedési Központnál előkészítés alatt álló szolgáltatói tender nélkülözi a magyar ipar szempontjait. Mint mondta, a BKK egyetlen olyan felvetést sem fogadott el, amely lehetővé tenné a hazai gyártású buszok szolgáltatásba állítását.

A BKK erre reagálva közölte: a metrópótlásnál nincs akadálya a hazai gyártású buszok forgalomba állításának, a szolgáltatásvásárlásra kiírt közbeszerzési eljárás semmilyen módon nem korlátozza, hogy a nyertes szolgáltató hazai busszal lássa el a szolgáltatást.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik