Gazdaság
laboratórium (labor, laboratórium, lombik, vegyész, ántsz, vízminőség, vizsgálat,)

Baj van a szennyvízkezeléssel: fekáliától bűzös, habos, elszíneződött a Tisza

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 15:21

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa ma a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót a Tiszából vett vízminták eredményéről. Az Együtt politikusa szerint bár az Országos Vízügyi Főigazgatóság cáfolja, de a Tiszából vett vízminták egyértelműen bizonyítják, hogy óriási gondok vannak a szennyvíztisztítók háza táján. Ezért rendőrségi feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tisza vidéki szennyvíztelepekről.
Korábban a témában:

Baranyi Krisztina ismertette az akkreditált mérések eredményeit a vízmintáról, amit a Tisza egy olyan pontjáról vettek, ahol 10 méter mély a víz és erős a sodrás. Egyértelműen kiderült, hogy a víz nagyon magas koncentrációban tartalmaz fekáliát, amire a magas indol és szkatol tartalom a bizonyíték, valamint zsír-észtereket. A zsír 20 kilométer hosszan fényes rétegben fedi a folyó felszínét teljes szélességében, a fekáliától pedig bűzös, habos és elszíneződött a víz. A mérések azt is kimutatták, hogy vegyi szennyezés nem található a vízben, ugyanakkor a kommunális szennyezésre utaló KOI, melynek határértéke 25 mg/liter, addig a folyóban mért érték 3954 mg/liter, ami 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték ehhez képest 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése.

A mérések természetesen nem reprezentatívak, hiszen a teljes körű vizsgálat a hatóság feladata, de Baranyi Krisztina elmondta:

a kapott eredmények bebizonyították, hogy óriási baj van a Tisza-menti szennyvíztisztítókkal. Ki kell deríteni, hogy ki a felelős a Tisza tönkretételéért, ezért környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tisza vidéki szennyvíztelepekről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.