Gazdaság
laboratórium (labor, laboratórium, lombik, vegyész, ántsz, vízminőség, vizsgálat,)

Baj van a szennyvízkezeléssel: fekáliától bűzös, habos, elszíneződött a Tisza

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 15:21

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa ma a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót a Tiszából vett vízminták eredményéről. Az Együtt politikusa szerint bár az Országos Vízügyi Főigazgatóság cáfolja, de a Tiszából vett vízminták egyértelműen bizonyítják, hogy óriási gondok vannak a szennyvíztisztítók háza táján. Ezért rendőrségi feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tisza vidéki szennyvíztelepekről.
Korábban a témában:

Baranyi Krisztina ismertette az akkreditált mérések eredményeit a vízmintáról, amit a Tisza egy olyan pontjáról vettek, ahol 10 méter mély a víz és erős a sodrás. Egyértelműen kiderült, hogy a víz nagyon magas koncentrációban tartalmaz fekáliát, amire a magas indol és szkatol tartalom a bizonyíték, valamint zsír-észtereket. A zsír 20 kilométer hosszan fényes rétegben fedi a folyó felszínét teljes szélességében, a fekáliától pedig bűzös, habos és elszíneződött a víz. A mérések azt is kimutatták, hogy vegyi szennyezés nem található a vízben, ugyanakkor a kommunális szennyezésre utaló KOI, melynek határértéke 25 mg/liter, addig a folyóban mért érték 3954 mg/liter, ami 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték ehhez képest 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése.

A mérések természetesen nem reprezentatívak, hiszen a teljes körű vizsgálat a hatóság feladata, de Baranyi Krisztina elmondta:

a kapott eredmények bebizonyították, hogy óriási baj van a Tisza-menti szennyvíztisztítókkal. Ki kell deríteni, hogy ki a felelős a Tisza tönkretételéért, ezért környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tisza vidéki szennyvíztelepekről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.