Gazdaság

Házi kútja van? Ha nem engedélyeztette, most bírságmentesen megteheti

Törvénymódosítás teszi lehetővé, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt az idén június 4. előtt illegálisan létesített kutak, az engedélyeztetési eljárás megkönnyítése érdekében tájékoztató kiadvány jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján - hívta fel a figyelmet a kamara.

Házi kút – mit kell tudni róla?

A közlemény szerint a NAK által kezdeményezett törvénymódosítás értelmében 2018 végéig bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illegálisan kialakított vízi létesítményeket.

A szabály az, hogy a jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és amelyeket maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek.

Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázisvédelmi területet. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, akkor az engedélyezés a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

Segítség

A Belügyminisztérium és a NAK együttműködése alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az engedélyezési eljárás megkönnyítése érdekében ismertető kiadványt készített „Tájékoztató az engedély nélkül létesített vízilétesítmények fennmaradási engedélyezéséhez” címmel. A tájékoztató anyag elérhető a NAK portálján a „Kézikönyvek, Tájékoztatók” menüpont alatt. A kiadványból többek között megtudható, hogy milyen engedély szükséges, ki lehet a kérelmező, mit kell tartalmaznia a kérelemnek. Ismerteti továbbá az igazgatási szolgáltatási díj meghatározásának módját, az ügyintézési határidőt, a vízjogi fennmaradási engedély kiadhatóságának feltételeit és következményeit, valamint az engedélyezési eljárásban részt vevő hatóságokat.

Erre is jó lehet

A kamara hangsúlyozta, hogy a kutak legalizálásával jogszerű állapot alakulhat ki. A szabályozás az Európai Unió Víz Keretirányelvével is összhangban van, így a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetői uniós pályázatokon is indulhatnak.

Példaként említi a NAK, hogy az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amely 49,5 milliárd forinttal támogatja egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák korszerűsítési és fejlesztési lehetőségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik