Gazdaság

Bod Péter Ákos: „Orbán az EU ellen játszik”

Bod Péter Ákos szerint tisztességtelen a kormány kvótanépszavazási kérdése, ezért otthon marad. Úgy véli, a globális kapitalizmus recseg-ropog, ebből fakadnak a mostani problémáink, amelyet nem tudnak a nemzeti kormányok megoldani. Egy Európai Unió jövőjéről szóló konferencián beszélgettünk vele, ahol meghívott előadóként vett részt. Interjú.

Hogyan fog szavazni október 2-án?

A menekültválság komoly és összetett probléma, amit szerintem nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Ezért rendkívül tisztességtelennek érzem a kormány akcióját. Mivel nem tudok tisztességes választ adni, én nem megyek el szavazni.

Orbán Viktor azt mondta, a brüsszeli elitek elszakadtak a néptől és meg kell reformálni az uniót. Kevesebb Európát és több nemzeti önállóságot javasol, ennek része a nemzeti népszavazások ösztönzése is. Mennyire jogos a kritikája és főként a megoldási javaslata?

A kritika szerintem jogos, de a megoldási javaslata borzasztó kártékony, mert

a magyar miniszterelnök javaslatai az unió széteséséhez vezethetnek, Orbán az EU ellen játszik.

Egyébként nem tudom, hogy az elitekkel van-e baj vagy a néppel. A nép nagyon sokszínű, sokféle ember, társadalmi réteg alkotja. Vannak különleges történelmi pillanatok, amikor egy társadalom összeforr és ugyanazokat az értékeket akarja. A kvótanépszavazás bizonyosan nem ilyen történelmi pillanat. Hiszen ez nem értékekről, értékválasztásról szól, hanem egy nyers hatalmi-politikai leosztásról, amelyben a magyar népet megpróbálják kihasználni, becsapni. De ettől még az úgynevezett népnek át lehetne látni a szitán, nem?

Névjegy

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár, az MTA doktora. 1990 és 1991 között az MDF országgyűlési képviselője, ipari és kereskedelmi miniszter, majd 1991-től 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. 1996-ban az Antall-kormány több tagjával együtt átlépett a Magyar Demokrata Néppártba, amelyből 2001-ben kilépett. Ezt követően nem vállalt politikai főszerepet, de tanácsaival, írásaival a magyar jobboldal pártjainak közelében maradt.

Több hatáskört kellene adni a tagállamoknak vagy éppen ellenkezőleg, föderális Európára van szükség?

Az Európai Unió most is a nemzetek Európája. A tagállamok hozzák meg a döntéseket a közös felelősségvállalás alapján. Tapasztalataim szerint a gyermekeim korosztálya, a fiatalok nem is értik ezt a vitát, ami a fejük felett zajlik. Ők olyan módon európaiak, hogy számukra természetes a munkaerő szabad áramlása és az, hogy szabadon tanulhatnak és élhetnek bárhol Európán belül. Sajnos a Brexit példája is megmutatta, hogy a fiatalok jövőjéről az idősebb, hangosabb korosztály döntött. Remélem, a fiatalok azt szűrik le ebből, hogy aktívabbnak kell lenniük európai szinten, hiszen a jövőjük a tét, Magyarországon is.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Tavasszal francia és holland, jövő ősszel német választások lesznek, az unió addig nem fog dönteni menekültügyben sem, miközben Orbán agresszívan szövetséget kovácsol a V4-ekkel és most már Bulgáriával is, Brüsszellel szemben. Az idő nem Orbánnak kedvez?

Elképzelhető, de távolabbról közelítve, én abban látom a fő problémát, hogy egy nemzeti politikus mindig nagyon egyszerű dolgot ígér, de azt nem fogja tudni betartani. Mert hát mi lesz a kvótanépszavazás után? Komolyan azt gondoljuk, hogy a magyar kormány a népszavazással meg fogja oldani a menekültválságot? Komolyan azt gondoljuk, hogy a globalizáció és a kapitalizmus válságát a nemzeti kormányok népszavazásokkal fogják megoldani? A fő problémát ebben látom: a globális kapitalizmus, a világ piacgazdasága eresztékeiben recseg-ropog, és bizonyosan jön majd egy új norma is, egy korrekció, csak még nem látjuk, hogy ez micsoda és mikor jön.

Mégis mi lenne ez az új norma, ami felváltja a globális kapitalizmust? Nem lehet, hogy már benne élünk a korrekcióban, csak még nem érzékeljük?

Tényleg nem tudom. Az biztos, hogy az átmeneti állapot, amiben most élünk, nem tarthat örökké.

Látni kell, hogy a 2008-as gazdasági válság a nemzeti, populista erőket erősítette meg, és jelentősen gyengítette az eddigi eliteket.

Nemcsak nálunk, hanem a világon mindenütt. Ezek a populista, bezárkózást hirdető erők nagyon leegyszerűsítő – ebből következően hamis – válaszokat adnak a kihívásokra. A borzasztó az, hogy ezekre az ígéretekre láthatóan nagyon fogékonyak a tömegek. Miközben az eddigi elitek képtelenek bármilyen eredményt felmutatni. Nem találják a hangjukat, a nyelvüket sem, amivel megszólíthatnák az embereket. Mi magyarok évekkel előbb kaptunk ízelítőt a nemzeti populizmusból, a világ csak most fogja megismerni. Bár én eredendően optimista vagyok, sajnos most nem tudok abban hinni, hogy a jövő nem lesz rosszabb, mint a jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik