Gazdaság
A child works in a forge in Abidjan, Ivory Coast on July 29, 2015. School attendance is 'mandatory' for children aged 6 to 16 from the beginning of the next school term 2015/2016 - a measure based on a recent decision by President Alassane Ouattara. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO / AFP / ISSOUF SANOGO

215 millió gyermek kénytelen dolgozni

24.hu
24.hu

2016. 08. 30. 14:01

Korábban a témában:

Csaknem 1,3 millió gyerek, azaz a kiskorú lakosság több mint 10 százaléka dolgozik Mianmarban – adta hírül kedden weboldalán a Myanmar Times című helyi napilap.

A munkaügyi, bevándorlási és népességügyi minisztérium és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) hétfőn Najpjidóban közzétett 2015-ös közös kutatása szerint a gyerekek egy részét fizetés nélküli munkaerőként alkalmazzák a családi vállalkozásban vagy a földeken.Ami azonban a legszembeszökőbb, hogy a fizetésért keményen megdolgozó kiskorúak (a gyerekmunkások nagy része heti 52 órát tölt a “munkahelyén”) is mindössze filléreket kapnak, órabérük átlagosan 30 eurocent (körülbelül 95 forint). A mianmari gyerekmunkásoknak mindössze 57 százalékát fizetik. A helyi törvények eközben tiltják, hogy a 14 és 16 év közötti gyerekek egy nap négy óránál többet dolgozzanak.

Kiskorú dolgozók

A gyerekmunkások 75 százaléka 15 és 17 év közötti, és az összes gyerekmunkás 52,9 százaléka fiú. A gyerekek 80 százalékát Mianmar vidéki részein fogják munkára, többségük (60 százalékuk) a mezőgazdaság, halászat vagy erdőgazdálkodás területén segít be, de akadnak a kézműves, a kereskedelmi vagy éppen a szolgáltatási szektorban dolgozók is.

Az ILO becslései szerint világszerte 215 millió kiskorú dolgozik, közülük sokan teljes munkaidőben. Az ENSZ szakosított szervének 2010-es adatai alapján az ázsiai és csendes-óceáni térségben az 5 és 17 év közötti korosztályban minden 8., a latin-amerikai régióban minden 10., míg Fekete-Afrikában minden 4. gyereket munkára fognak.

Mianmarban idén megalakult az első demokratikus kabinet a katonai kormányzat több mint öt évtizedes kormányzása után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.