„Magyar pékség” védjegy bevezetésén dolgozik a Magyar Pékszövetség – írja a Magyar Idők című lap. A szervezet elnöke, Septe József szerint a védjeggyel ellátott boltotokban a vásárló biztos lehetne abban, hogy az ott található termékek magyar alapanyagokból, magyar munkaerőnek köszönhetően, legális és ellenőrzött körülmények között készültek – a szövetség ezzel nem titkolt módon a külföldi, többségében albán vállalkozók kezében lévő pékségek versenyelőnyét szeretné letörni.
A lap szerint ugyanis ezeken a helyeken sokszor előfordul, hogy nem legális körülmények között, feketén foglalkoztatott munkások sütik a kenyeret, az alapanyagok és a felhasznált adalékok pedig nem minden esetben felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Septe szerint ugyanakkor – bár a külföldiek közt tényleg magasabb a szabálytalan működés aránya – a hazai pékségek között is vannak olyan cégek, amelyek nem tartják be a játékszabályokat.