Majdnem 16 millió forint bírságot szabtak ki a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzések során júliusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Zsigó Róbert ismertette: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak a szezonális ellenőrzések során, Hozzátette: a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.
A szakemberek öt vállalkozás tevékenységét függesztették fel, mintegy 16 millió forint bírságot szabtak ki és 5,6 tonna, összesen 5 millió forint értékű élelmiszert vontak ki a forgalomból.
Ahova sűrűn betérnek az ellenőrök
Az egész országra kiterjedő komplex ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, de kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is.
A nyári szezonális ellenőrzésen Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására
Ahol gond volt
Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb, mint a 3 százalékánál merült fel probléma.
Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek:
- Három fűszerezett, pácolt előkészített húsban mutatták ki a szalmonellát.
- A sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben derült ki az, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.
- A külföldi UHT tejeknél ismét találtak olyat, amelyben az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom.
- A konyhai kerámia edények vizsgálatánál pedig a vizsgálat alá vont 16-ból, 6 minta ellenőrzése fejeződött be, közülük egynél találtak határérték feletti ólomkioldódást.
- A vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő.
- A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak.
Zsigó Róbert hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdődött a hatósági intézkedés.
Az államtitkár hozzátette: a nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart; a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.
