Gazdaság
Vác, 2011. november 3.
Beliczay Barbara 35 éves orvos napi bevásárlást intéz, miután befejezte munkáját a váci Jávorszky Ödön Kórházban. Havi 160 órás kórházi állása mellett havonta 200 órában háziorvosi ügyeletet lát el a Dunakanyar több településén, munkaszüneti napokon. A Magyar Rezidens Szövetség szerint eddig 2500 orvos és rezidens helyezte letétbe felmondását, amellyel bérük és munkakörülményeik rendezését szeretnék elérni.
MTI Fotó: Beliczay László

A cukor ára kilőtt, egyébként ismét mínuszban volt az infláció

24.hu
24.hu

2016. 08. 09. 09:30

A fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. Ugyanezen időszak alatt az üzemanyagok ára jelentősen csökkent. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - jelentette a KSH.
Korábban a témában:

Az élelmiszerekért 0,2 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 25,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,7 százalékkal nőtt, a sertéshúsé 14,2, a sajté és a tejé egyaránt 6,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 13,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz, júniushoz viszonyítva

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek júliusban, az előző hónaphoz viszonytíva. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal kisebb lett, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,5 százalékos árcsökkenésének következménye. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt.) A sertéshús 4,0, a cukor 1,7, a párizsi, kolbász 1,5 százalékkal drágult.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a nyári főszezonból adódóan az üdülési szolgáltatásoké 5,0 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára összességében nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 2,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 0,9, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,2 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.

Az év első hét hónapjában

2016. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.

Augusztusban már emelkedés jöhet

Elemzők szerint augusztusban már várható az árak éves összevetésű emelkedése a tavalyi bázis miatt is, mert az addig emelkedő trend akkor szakadt meg. A bázishatások és a dohánytermékek jövedékiadó-emelése miatt ősszel az infláció elérheti a 1,5 százalékot, év végére pedig a 2 százalékot, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé teszi, hogy a kamatokat tartósan alacsony szinten tartsák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.