Gazdaság

84 milliós bírságot kaptak a Pallas Athéné alapítványok

Rövid idő alatt, megnyugtató eredménnyel lezárult a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata - derül ki az alapítványok közleményéből. A több mint ezer darabra tehető szerződésállományból 112 szerződést vizsgált a Közbeszerzési Döntőbizottság az alapítványok saját kezdeményezésére és az ügyészség indítványára, ebből a KBD értékelésük szerint "csak" 66 ügyben szabott ki büntetést. (Azaz az ügyek több mint felében.)

Lezárult a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) vizsgálata azzal kapcsolatban, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványai hány szerződésükkel szegték meg a közbeszerzési törvényt. A KDB azután indította a vizsgálatait, miután az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Fidesz és az MNB alapítványok véleményével ellentétben az alapítványoknál kezelt pénz igenis közpénz, így ezek elköltése a közbeszerzési törvény hatálya alá esik.

84 millió forintos bírság

A Pallas Athéné alapítványok az Alkotmánybíróság döntése után kialakult jogi környezet következtében még 2016. május 13-án önként kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságot, hogy vizsgálja meg az alapítványok szerződéseit. A 66 kifogásolt közbeszerzésre összesen 84 millió forintos büntetést kaptak.

A KBD megállapította, hogy az alapítványok által létrehozott három cég a tevékenységét piaci alapon végzi, nyereség realizálása érdekében, így nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá.

Hasznosságukat hangsúlyozták

Az alapítványok a hatóságok döntéseit tudomásul veszik, hiszen az az Alkotmánybíróság döntését követően kialakult új jogi helyzet következménye. Az alapítványok önkéntesen bejelentkeztek a közbeszerzési törvény hatálya alá, a 8 millió forint feletti beszerzéseikre közbeszerzést írnak ki – hangsúlyozták.

Az alapítványok az átlátható és transzparens működés érdekében szerződéseiket közzéteszik, a rájuk bízott vagyont megőrzik, a hozamból pedig társadalmilag rendkívül hasznos tevékenységüket végzik. Az alapítványok már több mint 800 oktatási és kutatási támogatásról hoztak határozatot – emelték ki

Fizessék saját zsebből a büntetést!

Az Együtt és a DK szerint is szerint saját zsebükből kell kifizetniük a büntetést mindazoknak, akik eddig is az adófizetőket károsították meg; ha a büntetést közpénzből fizetnék meg, az állam lényegében egyik zsebéből a másikba tenne pénzt. Az ellenzéki pártok szerint elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzének ellopása után még a szabálytalanságok miatti büntetést is az adófizetőkkel fizettessék meg.

A büntetések kifizetése ugyanakkor nem elég az Együtt szerint: az alapítványok kuratóriumainak elnökeinek, tagjainak és felügyelőbizottsági tagjainak azonnal le kell mondaniuk, továbbá Matolcsy Györgynek is távoznia kell pozíciójából. Úgy gondolják továbbá, hogy az Állami Számvevőszéknek pedig minél előbb ellenőrzést kell indítania Magyar Nemzeti Bank alapítványainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik