Gazdaság

Háromszáz járatot törölt számítógépes hiba miatt az egyik legnagyobb légitársaság

Az utasok amiatt panaszkodtak, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

A világ egyik legnagyobb légitársasága, az amerikai Delta Air Lines mintegy háromszáz járatát törölte hétfőn számítógépes rendszerének összeomlása miatt. A nyilvánosan hozzáférhető repülési információk szerint több mint ezer járat késett.

Hatórányi kényszerszünet után korlátozottan újraindult a közlekedés. Sok utas kifogásolta, hogy nem kaptak tájékoztatást, csak akkor tudták meg, hogy bajok vannak a járatindulásokkal, amikor már átestek a biztonsági ellenőrzéseken. Az sem biztos, hogy tudták volna tájékoztatni az utasokat, mert a társaság honlapján is csak késve jelentek meg az aktuális információk.

A légitársaság egyik atlantai létesítményében áramszünet történt, amelynek következtében dominószerűen omlottak össze a rendszereik. Az éppen levegőben lévő járatok továbbmentek úti céljuk felé, de azok a gépek, amelyek még nem szálltak fel, a földön maradtak. A hétfő reggeli forgalomban több száz járatot indított volna a légitársaság, ebből alig néhány szállt fel.

A helyi áramszolgáltató szerint a légitársaság saját kezelésében lévő berendezésekben léphetett fel probléma, mert más ügyfelük nem jelzett áramszünetet.

A légitársaság jelezte: visszafizetik a repülőjegy árát azoknak, akiknek törölték a gépét, vagy az jelentősen késett. A múlt hónapban egyébként a Southwest Airlines több mint kétezer járatot kényszerült lemondani egy hálózati berendezés meghibásodása miatt. Az eset után a szakszervezetek az igazgatóság távozását követelték.

A befektetőket nem érintette meg a légitársaságnál fellépett műszaki hiba, a Delta részvényei még emelkedtek is 43 centtel a reggeli kereskedés során. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik