Gazdaság

Ha a kormány nem enged, akár az italautomaták fele is eltűnhet

A jelenlegi mintegy 30 ezer ital- és ételautomata fele is eltűnhet akkor, ha a kormány által szorgalmazott törvényjavaslat a gyakorlatban is megvalósul – mondták a Portfoliónak piaci szereplők. Július végén jelent meg egy törvénytervezet a kormány.hu-n arról, hogy ahogyan az online pénztárgépeket, úgy az ital- és ételautomatákat is bekössék a NAV-hoz.

Az üzemeltetők fő problémája az, hogy 100-150 ezer forintot kellene fizetniük a bekötésért, ennyibe kerül ugyanis az a berendezés, ami minden automata adatát láthatóvá teszi az adóhivatal számára. A múlt héten viszont sikerült megállapodni:  a költségek nagy részét az állam magára vállalná.  Az azonban továbbra sem világos a piaci szereplők számára, hogy a támogatás egyszeri a rendszer indulásakor, vagy a jövőben minden új automata esetében számíthatnak az állami segítségre.

A cikk szerint a NAV-hoz való bekötéssel az üzemeltetők teljes mértékben egyetértenek, elmondásuk szerint az üzemeltetőknek is az az érdeke, hogy tisztuljon a piac. Ha a javaslat a jelenlegi formájában megvalósul, akkor nagyjából 15-18 ezer automata maradhat, vagyis majdnem minden második berendezés eltűnhet a piacról – derül ki az írásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik