Gazdaság

Brexit – megállhat a brit növekedés, de a recessziót talán elkerülhetik

Miután az Egyesült Királyság népszavazás útján úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból, gazdasága rövid távon kihívásokkal nézhet szembe: a nagymértékű bizonytalanság a befektetői kedv csökkenéséhez és alacsonyabb GDP-növekedéshez vezethet – a várható következményeket elemzik a PwC közgazdászai.

Előrejelzéseink azon a feltételezésen alapulnak, hogy a Bank of England a nyár folyamán lazít a monetáris politikáján. Hitelezést könnyítő intézkedésekre is sor kerülhet, ilyen például a banki hitelezés élénkítését célzó Funding for Lending program kiterjesztése – mondja Richard Boxshall, a PwC vezető közgazdásza.

Mire lehet számítani?

  • A lehetséges következmények vizsgálatának fényében a PwC lefelé módosította az Egyesült Királyság reál-GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését.
  • Az idei utolsó negyedévben, valamint 2017 első negyedévében a növekedés megállhat az előző negyedévhez képest, de az Egyesült Királyság épp elkerülheti a recessziót.
  • A növekedés 2017-ben és azt követően fokozatosan megindulhat.
  • A passporting, vagyis a pénzügyi szolgáltatók tevékenységi engedélyének lehetséges elvesztése kihívást jelenthet Londonnak – veszélybe kerülhet vezető nemzetközi pénzügyi központként betöltött szerepe és Dublin után a második helyre csúszhat vissza a „tabellán”.
  • A népszavazást követő bizonytalanságot leginkább az Egyesült Királyság Európai Unióval való kereskedelmi kapcsolatainak további alakulása okozza.
  • Az EU tagállamai közül kereskedelmi szempontból Írország és Ciprus kitettsége a legnagyobb.

Az elemzés tíz uniós tagországot említ, amely gazdasága méretéhez képest a legtöbbet exportál az Egyesült Királyságba. A lista elején Írország (19,9%) és Ciprus (9,5%) található. A nagyobb európai gazdaságok közül méretéhez képest Németország exportálja a legtöbbet az Egyesült Királyságba (3,7%). Franciaország (2,5%) és Olaszország (1,7%) nem szerepel az első tíz között.

Habár makrogazdasági szinten ezek nem igazán kiugró számok, néhány iparág számára nagyobb jelentőséggel bírhatnak. Tehát ezekben a gazdaságokban az érintett vállalkozásoknak fel kell készülniük az új kereskedelmi megállapodásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik