Közélet

A magyarok a legborúlátóbbak a Brexit miatt

Az Ipsos 16 országban mérte, mit várnak az emberek a brit kilépés után.

A nemzetközi online közvélemény-kutatás Belgium, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és hét nem uniós ország (Ausztrália, Dél-Afrika, India, Japán, Kanada, Oroszország és USA) 65 év alatti felnőtt lakosa körében készült mintegy 13 ezer ember megkérdezésével.

Az uniós országokban a többség (58%) úgy véli, az EU szempontjából a britek kilépése rossz döntés volt, és csaknem ugyanennyien (55%) mondják azt, hogy ez Nagy-Britanniára nézve kedvezőtlen, míg 50% a saját országára nézve is negatív lépésnek tartja azt.

A magyarok válaszai két megközelítésben eltérők. Az átlagnál kevesebben (49%) tartják a Brexitet kedvezőtlennek az angolokra nézve és sokan (63%) az EU jövője miatt értékelik azt kritikusan. A magyarok fele is úgy látja, hogy országunk szempontjából is negatív döntés volt a briteké. Az unión kívüli országok lakossága kevésbé érzékeli ennek a lépésnek a negatív hatását.

Az uniós tagállamokban a válaszadók 39 százaléka szomorú a britek távozása miatt, csak 13% örül ennek. A svédek a legelkeseredettebbek (48%), a franciák a legkevésbé (25%). A magyarok 40%-át letöri a változás híre, csak 8 százalék üdvözölte a Brexitet.

Az EU-tagállamokban 53% tart attól, hogy a brit kilépés negatívan hat az unió gazdaságára, 54% szerint gyengébb lesz az EU, és 47% szerint a kilépés miatt csökken az uniós befolyás a világban.

A magyarok sokkal pesszimistábbak, 72% szerint visszaveti az EU gazdasági pozícióit a Brexit, 62% ítéli meg úgy, hogy gyengül az EU, 66% pedig arra számít, hogy csökken Európa befolyása a nemzetközi folyamatokra.A félelem a dominóhatástól a népszavazás előtt 48%-os volt az EU tagállamokban. Utána már kevesebben (41%) fél a további kilépésektől. A brit referendum előtt a magyarok 55%-a gondolta, hogy a Brexitnek tovagyűrűző hatása lesz, a döntés után már csak 40% tart ettől. A Brexit után az uniós polgárok 26%-a, a magyarok 20%-a kevésbé utazna Nagy-Britanniába.

Bobby Duffy, az Ipsos Mori Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője szerint a kutatás azt igazolta, hogy sokkhatásként érte Európát a brit népszavazás eredménye, de sokan már elfogadják a döntést.

Nincs általános pánikhangulat, sőt, valójában a dominóhatástól való félelem is csökkenő tendenciát mutat.

Nem kétséges, hogy Európa többségének aggodalomra okot adó kimenetele is lehet a britek távozásának, de a felmérés a tagállamok ezt éppen annyira érzik lehetőségnek, mint kihívásnak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik