Gazdaság
Miskolc, 2015. január 7.
Bevásárlókocsik egy Tesco áruház parkolójában a miskolci Szentpéteri kapuban 2015. január 7-én. A Magyar Nemzet értesülése szerint a magyarországi Tesco áruházlánc veszteséges üzleteinek bezárását tervezi.
MTI Fotó: Vajda János

Ötszáz embertől válik meg a Tesco

24.hu
24.hu

2016. 07. 20. 08:45

Az átszervezés során nem jutott számukra elfogadható ajánlat.

A kormánypárti Magyar Idők azt írja, hogy ötszázan kerülnek utcára a Tescótól, a tavasszal bejelentett nagyszabású átszervezésben ugyanis nem kaptak másik munkakört, vagy elfogadható fizetési ajánlatot. Az átszervezésben 2700 ember érintett, a távozók többsége pedig azért távozik, mert a nekik felajánlott új feladatkörökben sokkal több felelősséget róttak volna rájuk, a korábbiaknál kevesebb pénzért – írja a lap.

A 112 magyarországi Tesco-hipermarketben a korábbi három vezetői szintből egyet hagytak meg. A munkaügyekkel kapcsolatos feladatokat egy központba szervezték, így boltvezetőknek, osztályvezetőknek, középvezetői szinten foglalkoztatott munkavállalóknak szüntették meg az alkalmazását.

A lap értesülése szerint a csoportos létszámleépítés során a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének két áruházi képviselőjét is utcára tenné a vállalat, holott az ő feladataik nem szűnnek meg. A szakszervezet törvényes úton nem járult hozzá a munkaviszonyuk megszüntetéséhez.

A KDFSZ jogi képviselője azt mondta, vélekedésük szerint a cég döntése összefügghet azzal, hogy az érintettek a szakszervezet képviselői, amely az évek során többször kritizálta az áruházlánc foglalkoztatáspolitikáját, illetve a dolgozók érdekeit sértő vállalati döntéseket.

A Tesco közölte: bár végül kevesebb új munkakört hoztak létre, mint amennyit megszüntettek, de törekedtek az új rendszer átláthatóságára. Hozzátették, soha nem ígérték azt, hogy mindenkinek ajánlanak új pozíciót, ugyanakkor a leépítéssel érintettek több mint nyolcvan százaléka elfogadta ajánlatukat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.