Gazdaság

Ingyen energia forradalmasítja a világgazdaságot

Éjjel működő naperőmű (megújuló energia, naperőmű, )
Éjjel működő naperőmű (megújuló energia, naperőmű, )

Szabó Dávid, a Concorde Alapkezelő elemzője hosszú és érdekes cikket írt arról, hogy milyen irányba tart az emberiség.

A szerző szerint az ingyen energia, a mesterséges intelligencia, a robotika, a hálózatos gazdaság alapvetően megváltoztatja a világot. Tézise az, hogy amennyiben a legújabb fizika eredményei kiiktatják az energiaveszteséget, úgy a növekvő hatékonyság fokozatosan iktatja ki a gazdasági tevékenységeket lassító súrlódási erőket. Így – legalábbis elméletben – előállhat az önműködő gazdaság.

Ez pedig az lenne, hogy napenergiával hajtott gépek termelnek helyettünk, önvezető autókkal közlekedünk, orvos droidok génsebészettel műtenek minket.   Az írás legérdekesebb része az, amikor a szerző az önműködő gazdaságból levonja a társadalomra vonatkozó következtetéseket. Mivel az emberre termelői oldalról nem lesz szükség (nem lesz munkája, nem kap munkabért), felmerül, hogy miből fogjuk állni a fogyasztásunkat?Szabó szerint két út előtt áll az emberiség: vagy feltétel nélküli alapjövedelmet adunk magunknak, vagy közös tulajdonba kerülnek a termelőeszközeink. 

Természetesen mindez ma még csak fikció, a jövő távoli zenéje. Talán minden egészen máshogy lesz. Mégis, nagyon fontos arról gondolkozni, hogy merre tartunk, mire számíthatunk, az emberiség milyen kihívásokkal fog szembesülni a későbbiek során, írja a szerző.

A teljes cikket az Alapblogon olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik