Gazdaság

A napenergia helyet cserél az olajjal, földgázzal

India építi a legnagyobb naperőművet (napenergia)
India építi a legnagyobb naperőművet (napenergia)

A napenergia felhasználása rendkívüli ütemben terjed és ezzel párhuzamosan jelentős részesedést hasít ki magának az energiaszektoron belül – írta a Portfolió.

A californiai Palo Alto városa nemrég írt alá egy szerződést, amiben a szolgáltató vállalta, hogy 3,7 centért biztosít 1 kWh áramot. Dubaiban ugyanezért 2,99 centet kell fizetni, ami azt jelenti, hogy a napenergia segítségével előállított elektromos áram árban versenyképes a többi, fosszilis energiahordozóból nyert árammal, sok esetben a napenergia még olcsóbb is.

Új rekord született Kalifornia államban is, a legnagyobb elektromos hálózat napenergia termelési csúcsot ért el július 12-én 8030 MW teljesítménnyel. A kaliforniai hálózatüzemeltető vállalat (CAISO) közlése szerint ez egyenértékű 2 millió háztartás áramfogyasztásával. Ez a rekord ráadásul úgy született, hogy a tetőkre telepített szolár panelek által termelt áramot nem tartalmazza.

Kaliforniában 2014-ben átlagban 20 százalékkal csökkentek a lakosság áramra fordított kiadásai.

A Bloomberg által készített elemzés szerint egy évtized múlva a megújuló energia jóval versenyképesebb lesz az olajnál, vagy a gáznál. Ez nem jelenti azt, hogy a fosszilis energia teljesen eltűnik, csupán azt, hogy a szerepe, a súlya az energiafelhasználásban csökken.

Bár a fosszilis energiahordozók árzuhanása nem kedvezett az iparágnak, azonban 2015-ben globálisan az összes új elektromos áramtermelő kapacitás 91,6 százaléka így is nap és szélenergiából származott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik