Gazdaság

Kivándorlási hullám jöhet Nagy-Britanniában

Kanada, Skócia, Új-Zéland, Írország, Gibraltár. A brexit népszavazás utáni napokban ezekre a helyekre települtek volna át legtöbben a brit állampolgárok közül – legalábbis a Google keresőbe Nagy-Britanniából ezeket az célországokat ütötték be a legtöbbször.

Ezekben az országokban a brit jövedelmekhez képest olcsóbb az élet. A kanadai Manitobában centekért lehet földhöz jutni, de csak akkor, ha három hónapon belül ház is épül a megvett parcellán. Itt 32 ezer kanadai dolláros üzletindítási ösztöndíj várja a mezőgazdaságban vagy olajiparban elhelyezkedni vágyó bevándorlókat. Connecticut állam a New Havenbe költözőknek 10 ezer dollár ingyenpénzt ad, ezenfelül 30 ezret lakásfelújításra, 40 ezret továbbképzésre lehet költeni.

Az új-zélandi bevándorlási hivatal honlapját június végén 5500-an keresték fel Nagy-Britanniából az átlag napi kétezerhez képest, a kanadai hatóság pedig hasonló mértékű, egészen pontosan 223 százalékos növekedést könyvelt el június 24-én. Az ír bevándorlási hivatal június végén kifogyott az állampolgárságot kérvényező űrlapokból.

Angliában a lap szerint sokan érzik azt, hogy „őrület és felfordulás” van, illetve a „bárhova, csak el innen” indítéka dominál. Amúgy évente 300 ezren vándorolnak ki a szigetországból, miközben 630 ezren érkeznek.

(Mno.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik