Gazdaság

Itthon kicsinálták, máshol elnökjelölteket szállít az Uber

Míg Magyarországon betiltják és a politikusok üldözik az Ubert, az Egyesült Államokban egészen más a helyzet. Különösen a konzervatívok körében.

Amikor a Demokrata Párt július végén megtartja a több tízezer látogatót vonzó elnökjelölő gyűlését Philadelphiában, a párt kiválasztott tisztségviselői és delegáltjai az Uber egy különleges alkalmazásával utazhatnak majd a közlekedési problémákkal küzdő nagyvárosban. A sok helyen üldözött, és Magyarországról a taxistársaságok nyomásának engedő politikusoknak köszönhetően kivonuló személyszállító cég ugyanis hivatalos fuvarozócég lesz a konvención, ahol hivatalosan is Hillary Clintont választják meg a demokraták elnökjelöltjének.

A cég és a Demokrata Párt közötti megállapodás értelmében a párt által kiválasztott párttagok és a delegáltak az Uber alkalmazásának egy speciális változatán keresztül tudnak majd fuvart kérni. A VIP-fuvarozók a párt önkéntesei lesznek, akik a Hertz autókölcsönző járműveivel szállítják majd utasaikat. Azzal, hogy egy külön flotta fogja fuvarozni a konvenció résztvevőit, nem fog csökkenni a városban működő Uber-sofőrök száma.

A taxitársaságokat is felügyelő philadelphiai hatóság egyébként nemrég jelentette be, hogy a konvenció miatt ideiglenes engedélyt adnak az UberX-nek. A taxisok természetesen ott is erősen küzdenek a döntése ellen. Taxissztrájkra azonban nem kell számítani a demokrata gyűlés idején: a tízezreket vonzó esemény túl nagy pénzkereseti lehetőség a taxisoknak arra, hogy kihagyják.

Fotó: Europress/Getty Images/Nicolas Maeterlinck
Fotó: Europress/Getty Images/Nicolas Maeterlinck

Míg a demokraták gyűlésén az Uber hivatalos partner lesz, a Republikánus Párt jövő héten kezdődő clevelandi elnökjelölő gyűlésén a cég már nem fog speciális szolgáltatásokat nyújtani. De nem azért, mert a konzervatív, jobboldali párt olyan nagy ellensége lenne a személyszállító vállalkozásnak. Pont ellenkezőleg. A párt vezető politikusai követendő példaként szokták emlegetni az Ubert, mint az amerikai találékonyság egyik nagyszerű gyümölcsét, amit a kormányzati túlszabályozás megpróbál ellehetetleníteni.

A republikánus elnökjelöltségért hiába küzdő Jeb Bush például külön figyelmet fordított arra, hogy egy kaliforniai kampányeseményre Uberrel érkezzen meg, és a kampányában dolgozó emberek rendszeresen használták az alkalmazást. De a többi republikánus elnökjelölt is agyba-főbe dicsérte az Ubert, és stábjaik több ezer dollárt költöttek el uberes utazásokra, miközben a vállalkozások működését megnehezítő túlszabályozások ellen emelték fel a hangjukat.

A Republikánus Párt vezetésének így különösen fájó pont, hogy nem sikerült megegyezniük az Uberrel, hogy az elnökjelölő gyűlésük hivatalos támogatója legyen. Azt nem lehet tudni, hogy az együttműködés min bukott el. Az Uber szóvivője csak annyit közölt, hogy több hónapig tartó egyezkedések után nem jutottak eredményre, a párt pedig nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban.

Az Uber ugyanakkor kiemelte, hogy szolgáltatása „széles körben elérhető lesz Clevelandben, együttműködve republikánus tisztségviselőkkel”. Csak azt a VIP-szolgáltatást nem kapják meg, amit a demokraták. A cég emellett mindkét gyűlésen várókat hoz létre, ahol üdítők, rágcsálnivalók és telefontöltő állomások várják a konvenció résztvevőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik