Gazdaság
Gevgelija, 2015. szeptember 16.
Görögország felõl Macedóniába érkezett illegális bevándorlók papírjait ellenõrzi egy rendõr egy regisztrációs táborban, a görög határ mellett fekvõ Gevgelija közelében 2015. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A magyar gyárosok 250 ezer vendégmunkást telepítenének Magyarországra

Korábban a témában:

Elképesztő problémát okoz a munkaerőhiány Magyarországon, hiába taposna végre a gázpedálra a gazdaság, ha nincsenek kerekek az autón. A helyzet megoldására a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is kidolgozott egy javaslatot, amit hétfőn be is mutattak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek – írta az Index.

A gyáriparosok a következőt javasolják rövid távon:

  • kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására (például Lengyelországban 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan nálunk 250 ezer munkavállalót jelentene)
  • a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelése összhangban a vállalkozások jövedelemtermelő képességével, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel
    a munkáltatói terhek csökkentése annak érdekében, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre
  • a közmunka programban foglalkoztatottak egy részének átsegítése a versenyszférába, a belföldi mobilitás élénkítése közlekedési és lakhatási támogatások, juttatások növelése révén
    a költségvetési szférában dolgozók részarányának csökkentése
  • aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés
    a vállalati hatékonyság és ezzel a munkaerő kereslet csökkentése

Kiemelik: a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, a képzett fiatal külföldre mennek.

Csak nehezíti a helyzetet, hogy Magyarország nem célországa a harmadik országból érkező munkavállalási célú migrációnak.

Emellett az országon belüli mobilitás elmarad a kívánatostól és a rendelkezésre álló munkaerő minősége romló tendenciát mutat. Az iskolából kikerülő korosztályoknál a tanulás és a teljesítmény lényegesen kisebb értéket képvisel. Ezt jól illusztrálja a Pisa felmérések romló eredménye is. A digitális írástudás mérés során 34-ből 30. a magyarok. Olvasásban, írásban és matematikában is az OECD átlag alatt teljesítettek a magyar gyerekek.

FRISSÍTÉS, 18:00 – Cikkünk megjelenése után az MGYOSZ azt közölte, hogy a javaslatukban szereplő 250 ezer fős szám nem a munkaerőhiány pótlásához szükséges létszámra vonatkozott, hanem tájékoztató jelleggel adtak meg egy népességarányos létszámot Lengyelország példájából kiindulva. 

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.