Gazdaság

A magyar gyárosok 250 ezer vendégmunkást telepítenének Magyarországra

Elképesztő problémát okoz a munkaerőhiány Magyarországon, hiába taposna végre a gázpedálra a gazdaság, ha nincsenek kerekek az autón. A helyzet megoldására a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is kidolgozott egy javaslatot, amit hétfőn be is mutattak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek – írta az Index.

A gyáriparosok a következőt javasolják rövid távon:

  • kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására (például Lengyelországban 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan nálunk 250 ezer munkavállalót jelentene)
  • a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelése összhangban a vállalkozások jövedelemtermelő képességével, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel
    a munkáltatói terhek csökkentése annak érdekében, hogy a rosszabb helyzetben lévő vállalkozások is képesek legyenek a béremelésre
  • a közmunka programban foglalkoztatottak egy részének átsegítése a versenyszférába, a belföldi mobilitás élénkítése közlekedési és lakhatási támogatások, juttatások növelése révén
    a költségvetési szférában dolgozók részarányának csökkentése
  • aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés
    a vállalati hatékonyság és ezzel a munkaerő kereslet csökkentése

Kiemelik: a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, a képzett fiatal külföldre mennek.

Csak nehezíti a helyzetet, hogy Magyarország nem célországa a harmadik országból érkező munkavállalási célú migrációnak.

Emellett az országon belüli mobilitás elmarad a kívánatostól és a rendelkezésre álló munkaerő minősége romló tendenciát mutat. Az iskolából kikerülő korosztályoknál a tanulás és a teljesítmény lényegesen kisebb értéket képvisel. Ezt jól illusztrálja a Pisa felmérések romló eredménye is. A digitális írástudás mérés során 34-ből 30. a magyarok. Olvasásban, írásban és matematikában is az OECD átlag alatt teljesítettek a magyar gyerekek.

FRISSÍTÉS, 18:00 – Cikkünk megjelenése után az MGYOSZ azt közölte, hogy a javaslatukban szereplő 250 ezer fős szám nem a munkaerőhiány pótlásához szükséges létszámra vonatkozott, hanem tájékoztató jelleggel adtak meg egy népességarányos létszámot Lengyelország példájából kiindulva. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik