Gazdaság

Erős szezont várnak a fürdővárosok, de a munkaerőhiány hatalmas gond

Strandolok-a-Napfenyfurdo-Aquapolis-Szegedben(210x140)(1).jpg (srand, napfényfürdő aquapolis szeged, )
Strandolok-a-Napfenyfurdo-Aquapolis-Szegedben(210x140)(1).jpg (srand, napfényfürdő aquapolis szeged, )

A hotelek és éttermek már készülnek a nyári csúcsszezonra, hiszen véget ért az iskola, és július-augusztusban a kikapcsolódni vágyó hazai és külföldi turisták is kiveszik nyári szabadságukat.

A munkaerőhiány egyre nagyobb probléma

Ilyenkor a legtöbben a Balaton felé veszik az irányt, de a többi fürdőváros szerepe is egyre jelentősebb a hazai turizmusban. Erős szezonra számítanak az ágazat szakértői és szereplői, a sikernek legfeljebb a rossz időjárás vagy a súlyos munkaerőhiány állhat az útjába. A Portfolio.hu annak járt utána, hogy melyiktől tartanak inkább a legnépszerűbb üdülővárosokban, és hol várható idén a legmagasabb vendégforgalom.

A Balaton a hazai turizmus 20 százalékát adja, ami nagyrészt néhány város – köztük Hévíz, Siófok és Füred – kiemelkedő népszerűségének köszönhető. A kedvelt fürdővárosoknak is évről évre növekszik a gazdasági jelentőségük, miközben egyre kritikusabb problémát jelent az idegenforgalmi munkaerőhiány. Ráadásul tőlük nem csak külföld, hanem a Balaton is viszi a dolgozókat – állapítják meg.

Országszerte kritikus a helyzet

Az üdülési szezon indulása óta az idegenforgalmat érintő súlyos munkaerőhiány is központi téma: május közepén jelent meg a hír, hogy lesznek büfék, éttermek, panziók, amelyek emiatt nem tudnak majd kinyitni. Akkor főleg a balatoni vendéglátásról volt szó, de országszerte kritikusnak látják a helyzetet az érintett szakmai szervezetek.

Az egységek már egymással is versenyeznek a szakképzett munkaerőért, a napi üzemeltetési feladatok között mindenhol az első helyen szerepel az emberierőforrás-gazdálkodás
mondta a lapnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) alelnöke, Könnyid László.

A Balatonon kívül

A magyar tengeren környékén kívül a Dunántúlon érvényesül erősebben a környező országok elszívó ereje a nyugat-európai országok – főleg Ausztria – közelsége miatt. Itt előfordult, hogy egy éppen nyitásra készülő szálloda alkalmazottai az utolsó pillanatban mondtak fel, így a magára maradt a tulajdonos nem tudott kinyitni.

Az Alföldön viszont egyelőre gyengébb ez a szívóhatás, mert innen távolabb esnek a kivándorló munkások által kedvelt országok – számolt be tapasztalatairól Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Portfolio megkeresésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik