Gazdaság
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(430x286).jpg (Array)

Varga Mihály: a migráció nem megoldás a munkaerőhiányra

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 14:22

Magyarország nem a migráción keresztül akarja a munkaerő-problémákat megoldani, hanem a munkanélküliség csökkentésével és a munkaerő képzésével, rugalmassá tételével - mondta a nemzetgazdasági miniszter a norvégiai Bergen városában tartott, készségek és képességek fejlesztéséről szóló konferencia szünetében telefonon az MTI-nek.
Korábban a témában:

Varga Mihály, aki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és a norvég kormány által szervezett konferencián vett részt, hozzátette: a munkavállalókat képzetté, alkalmazkodásra képessé kell tenni, hogy élni tudjanak a digitális átalakulás nyomán létrejövő új munkalehetőségekkel. Leszögezte: a magyar kormány főleg a fiatalkori munkanélküliség csökkentésében látja a munkaerőhiány megoldását.
Mint mondta, figyelemre méltó, hogy Magyarország olyan rendszert – a német modellt – tudott átvenni a duális szakképzéssel, amelyre a részt vevő országok is mint referenciára hivatkoztak, és amely a leghatékonyabb képzési rendszer a gazdaság szempontjából.

Nem adjuk fel!

Kitért arra, hogy a Brexittel kapcsolatban a Nagy-Britanniába sok munkavállalót küldő országok  mind hangsúlyozták a szigetországban élő munkavállalók érdekvédelmének fontosságát.

A konferencián részt vevő országok miniszterei egyetértettek abban, hogy nem hajlandóak automatikusan feladni olyan munkavállalást, amelyre az elmúlt években gyakorlat, háttér, intézmények alakultak – tette hozzá. Megjegyezte, jelentős mértékű a hazautalt összeg nagysága is, ezért sem mindegy, mi történik Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Magyarországon a szakképzési rendszer átalakításnak köszönhetően egy kézbe került az irányítás, kiemelt hangsúlyt kapott a duális képzés erősítése a közép- és felsőoktatásban is, ezzel párhuzamosan – a termelővállalatok minél szélesebb körű bevonása érdekében – megújult a gyakorlati képzések támogatási szerkezete is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.