Gazdaság

Megnyugodhatnak az Airbnb-zők

Nagyratörő terveket dédelget a kormány: Közép-Európa turisztikai központjává kívánja tenni Magyarországot. Rekordösszeg: 4-500 milliárd forint áramlik az elkövetkező években az ágazatba – olvasható a Figyelő e heti turizmusról szóló írásában.

Ez egy abszolút álhír! – cáfolta a Figyelőnek a turisztikáért felelős kormánybiztos, Bienerth Gusztáv, hogy totális központosításra készül az állam a turizmusban.

Szó nincs róla

Lapinformációk szerint olyan kormányzati előterjesztések készültek tavasszal, amelyek azt vetítették előre, hogy az állam kiszorítja az üzleti élet szereplőit az ágazat egyes területeiről, például a rendezvényszervezésből. E szerint a jövőben egyetlen állami cég végezhetné a nagy sport-, kulturális-, művészeti-, tudományos- vagy zenei események rendezését Magyarországon.

Én is olvastam erről, de megerősíthetem, szó nincs arról, hogy az állam működtetné a „Hop on Hop off”- buszokat vagy csúcsszervet hozna létre, amely egyedül jogosult hamburgert árulni – fogalmazott a turisztikáért felelős kormánybiztos a lapnak.

Az állam a saját irányítási-igazgatási rendszerét akarja hatékonyabbá tenni, s közelíti a vállalkozók igényeihez – közölte. A kiindulópont nem rossz, a szállásdíjbevétel 2015-ben 13 százalékkal emelkedett, 214,2 milliárd forint volt, míg a szálláshelyek összbevétele 368,8 milliárd forint, 11 százalékkal haladta meg az előző évit.

Az Uber után várható-e, hogy az Airbnb-seket is korlátozzák?

A kormánybiztosnak az Airbnb-vel nem az a legnagyobb problémája, hogy létezik és működik, hanem az, hogy nincsenek róla adatok. Nem tudni, a keresleti piac hány százalékát képviselik. Az interneten keresztül, általuk ismeretlen csatornán kerülnek a piacra az Airbnb-s turisták, nem tudni, hogy az összes látogatói szám 10-20 vagy 30 százalékát teszik-e ki.

Bienerth szerint nincsen olyan kormányzati elképzelés, hogy ezt a területet valamilyen módon szabályozni kellene vagy más módon beavatkozni a piac működésébe. De adatokra szükség van, és az, hogy jelenleg nem rendelkeznek információval, nemcsak Magyarországon probléma, hanem a világ más országaiban is – mondta.

Megerősítette, nem várható, hogy extra adóval sújtják az Airbnb-seket, pusztán az a cél, hogy transzparens legyen a piac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik