Üzleti tippek

Az Európai Bizottság kiáll az Uber mellett

Egységes uniós szabályozásra tehetnek javaslatot ezen a héten.

Brüsszel várhatóan fel fogja szólítani ezen a héten az EU-tagállamokat, hogy ne tiltsák be, vagy ne korlátozzák az olyan szolgáltatókat, mint az Uber vagy az Airbnb.

A Financial Times értesülése szerint az Európai Bizottság ezen a héten irányelveket bocsát ki, hogy az unió tagállamai harmonizálják a „megosztáson alapuló gazdaságra” vonatkozó szabályokat. Azt ugyanis nem tartják helyénvalónak, hogy a szolgáltatóknak jelenleg 28 különféle szabályozásnak kell megfelelniük az unión belül.

A lap megjegyzi: míg több országban, így Nagy-Britanniában kormányzati szinten is kedvező fogadtatásra talált az Uber, addig Franciaországban börtönnel fenyegetik a szolgáltatáshoz csatlakozókat. Kifogásolják azt is, hogy Berlinben akár százezer euróval sújthatják azokat, akik az Airbnb-n keresztül adják ki lakásukat. A bizottság szerint ezek a tiltások nehezen igazolhatóak.

A brüsszeli testület úgy véli: az például, hogy az Uber felhasználói „pontozhatják” a sofőröket, a biztonságosabb szolgáltatás irányába mutat. Igaz, vannak olyanok is, akik szerint eleve nem biztonságos a felhasználói értékelésre hagyatkozni.

Ugyanakkor a bizottság részéről meglehetős szimpátia tapasztalható a „megosztáson alapuló gazdaság” irányába – tavaly például az iparért és belső piacért felelős uniós biztos egyenesen azokhoz hasonlította az Uber kritikusait, akik a középkorban ellenezték a nyomdák megjelenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik