Gazdaság
Japan's auto giant Toyota Motor's music playing robots play trumpets, tuba and trombone at a preview for the Toyota group pavilion at the 2005 World Exposition AIchi in Nagakute town near Nagoya, central Japan March 2005.  Toyota will exhibit a robot band and advanced vehicles at the Aichi Expo, expecting to draw some 15 million visitors, which will open 25 March through 25 September.           AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / AFP PHOTO

Megadóztathatják az intelligens robotokat az EU-ban

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 15:10

Korábban a témában:

A Napi.hu figyelt föl a CNN Money múlt héten megjelent cikkére, amelyben az olvasható, hogy egy uniós javaslat szerint ahol a robotok elkezdik nagy számban helyettesíteni az embereket (a munkában), ott az Európai Bizottságnak adó vagy társadalombiztosítási hozzájárulás fizetésére kellene kötelezni a tulajdonosaikat.

Konkrétan még nem javasolják az adóztatást

A javaslat akár már idén a az Európai Parlament elé kerülhet, s magyarul is elérhető – érdemes az eredeti szöveget elolvasni. Az amerikai sajtóban megjelent cikkek ugyanis helyenként talán túlzók, hiszen mint az Adó.hu kiszúrta, a dokumentum nem javasolja konkrétan a robotok adóztatását.

Viszont az adatszolgáltatás előírásával (a vállalkozások kötelesek az alábbiak közzétételére: az általuk használt „intelligens robotok” száma, az emberi személyzet helyett robotok használata révén a társadalombiztosítási járulékok terén elért megtakarítások, a vállalkozás összes bevételén belül a robotok és a mesterséges intelligencia használatából származó bevétel összegének és arányának értékelése) kétségkívül megteremtenék az adóztatás adminisztratív alapjait.

Elektromos személyek lehetnek a robotok

A Jogászvilág.hu a már említett a javaslatból a következőt emelte ki:

Mivel a robotok önállósága végső soron szükségessé teszi, hogy a meglévő jogi kategóriák fényében tisztázzuk, milyen természettel rendelkeznek, vagyis hogy természetes személynek, jogi személynek, állatnak vagy tárgynak tekintendők-e, vagy esetleg új kategóriát kell megalkotni, amely sajátos tulajdonságokkal bír és sajátos következményekkel jár a jogok és kötelezettségek, többek között a kártérítési felelősség tekintetében.

A dokumentumban felszólítja a javaslattevő a Bizottságot, hogy készíttessen hatásvizsgálatot: tárja fel az összes lehetséges jogi megoldás vonzatait a robotok külön jogalanyiságának létrehozatalával kapcsolatban, hogy legalább a legkifinomultabb autonóm robotokat sajátos jogokkal és kötelezettségekkel – többek között az általuk esetlegesen okozott kár jóvátételére vonatkozó kötelezettségekkel – rendelkező elektronikus személynek lehessen minősíteni.

Az elektronikus személyiséget azokban az esetekben alkalmaznák, amikor a robotok intelligens, önálló döntéseket hoznak, vagy más módon, önállóan kerülnek kölcsönös kapcsolatba harmadik felekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.